„România poate fi o țară cu adevărat verde, curată și nepoluată, doar dacă este o țară educată”

0
326

Trei organizații reprezentative pentru segmentul de tineret au încheiat un parteneriat prin care implementează în două școli gimnaziale din Craiova cursuri de educație alternativă. YES, FEL România și AIESEC Craiova colaborează și implementează proiectul Act to Change the Future, destinat unui număr de 40 de elevi de clasa a șaptea.

Proiectul “Act to change the future” propune patru direcții de acțiune care să ofere copiilor o perspectivă sănătoasă asupra modului în care trebuie să acționeze pe plan local pentru o comunitate echilibrată și sustenabilă.

Astfel, voluntarii YES, FEL România și AIESEC își propun să organizeze patru module la care elevii din două școli din Municipiul Craiova să participe activ și cu ajutorul cărora să își dezvolte abilități și competențe care să îi modeleze în agenți ai schimbării pentru comunitatea în care trăiesc.

“Educarea copiilor este cheia schimbării necesare în modul în care gestionăm energia, apa, alimentele, plasticul și alte elemente necesare vieții cotidiene. În ceea ce privește schimbările climatice, COLABORAREA, INFORMAREA și EDUCAREA sunt fundamentale pentru a construi rezultate sănătoase. Implicarea FEL România este una firească, întrucât echipa noastră își propune să fie o platformă de comunicare și cooperare între generații și să accelereze tranziția către o economie bazată pe energie curată, reducând impactul negativ pe care energia îl are asupra mediului”, a declarat Bogdan Leu, Director de Programe FEL România.

În cadrul proiectului organizatorii vor livra prin modalități de învățare non-formale 4 module interactive pentru elevi, care să le dezvolte spriritul civic și proactivitatea:

  • eficientă energetică: curs interactiv despre modul în care putem reduce costurile energetice acasă și la școală;
  • ecologie și reciclare: curs interactiv despre impactul omului asupra mediului înconjurător și modul în care putem recicla materialele din jurul nostru;
  • stil de viață sănătos: curs interactiv despre importanța unei conduite în ceea ce înseamnă alimentația;
  • sustenabilitate: curs interactiv despre importanța dezvoltării durabile.

Pentru a pune în practică informațiile dobândite, elevii vor dezvolta planuri de eficiență energetică și colectare selectivă pentru școala lor, iar câștigătorii vor primii un sistem fotovoltaic pentru școala pe care o reprezintă. Astfel, școala va produce anual ~6500 kWh de energie verde și va reduce emisiile de CO2 cu ~ 2.000 kg/an.

“Suntem bucuroși că putem implementa acest proiect în parteneriat cu o organizație de elită în sectorul energetic și de tineret. Cu siguranță expertiza voluntarilor FEL România va aduce plus valoare activităților organizate și împreună vom contribui la educarea copiilor spre sustenabilitatea

și consumul responsabil de resurse”, a declarat Claudiu Bădescu, Președinte Youth for European Society.

Românii pierd 8 luni din viață din cauza poluării. Conform Eurostat țara noastră se află în topul țărilor în care oamenii pierd luni bune din viața lor din cauza poluări.

Prin “Pactul Ecologic European”, UE își propune să devină primul continent neutru din punctul de vedere climatic până în anul 2050.

„România poate fi o țară cu adevărat verde, curată și nepoluată, doar dacă este o țară educată. Educația în școală trebuie să cuprindă și discipline de educație pentru viață – sustenabilitate, durabilitate, consum responsabil. Prin toate proiectele și campaniile de comunicare desfășurate de FEL România ne propunem să creăm cadrul în care oamenii găsesc și descoperă tot ce doresc să știe despre energie și, cel mai important, cum să o folosească responsabil”, a declarat Adrian Vintilă, Director Comunicare și Marketing FEL România.

Detaliile și parcursul proiectului pot fi urmărite pe paginile de pe rețelele de socializare ale Future Energy Leaders România și YES – Youth for European Society.

Proiectul Act to Change the Future este finanțat prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, cu sprijinul Lidl România, susținut de Federația Fundațiile Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Vâlcea.

FEL România este un program inițiat și coordonat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) și face parte din Comunitatea globală Future Energy Leaders, dezvoltată de World Energy Council.