Protest al angajaţilor Filarmonicii “Oltenia”, în Piaţa “Mihai Viteazul” din Craiova

0
210

Aproximativ 30 de angajați ai Filarmonicii Oltenia au protestat, luni, în Piața “Mihai Viteazul” din Craiova, cea mai mare problemă a acestora fiind lipsa de perspectivă a managerului Gabriel Zamfir. Aceştia sunt nemulţumiţi şi de felul în care directorul se comportă în relaţiile cu subordonaţii.

Artiștii acuză și faptul că au între cele mai mici salarii din țară, colaborarea cu managerul fiind ruptă definitiv în luna martie a anului trecut. „Cea mai mare problemă este lipsa de perspectivă, a managerului Gabriel Zamfir. Sunt colegi în țară care au salarii duble. Noi suntem cu cele mai mici salarii din țară, comparându-ne cu cei din Cluj, Timișoara sau Iași. Ruptura între noi și manager s-a produs în luna martie a anului trecut, când, din dorința de a-și păstra postul, el a preferat să ne arunce în șomaj și să își primească o notă la evaluare de 9.75, iar în septembrie i-a fost prelungit mandatul cu încă cinci ani. În martie ,  s-a rupt orice fel de dialog. Ni s-a spus, inițial, că ordonatorul principal de credite a decis intrarea noastră în șomaj. Domnul primar a explicat, la vremea respectivă , cum de s-a ajuns la șomaj tehnic. La noi s-a trecut direct la ultima soluție, cea a șomajului pentru că era mai simplu. Nu este posibil ca noi, într-un an de zile, să fim trimişi de trei ori în şomaj. Mai mult, pe 5 aprilie, am fost ameninţaţi cu poliţia, chiar venind trei echipaje, pentru că ne-am cerut drepturile şi ne-am strâns în faţa Filarmonicii. Să nu uităm că, în aprilie 1947, am fost înfiinţaţi prin Decret Regal al Majestăţii Sale Mihai I”, a explicat liderul Sindicatului Liber al Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica “Oltenia”, Dorin Măciucă.

Trecutul îl apasă

Protestatarii mai acuză că pentru colaboratori sau invitați s-a găsit buget, în timp ce ei au fost nevoiți să stea acasă. „Noi am fost ținuți departe de scenă, de exemplu, la Festivalul “Craiova Muzicală” și au fost aduși invitați care să susțină concerte pe scena Filarmonicii. Pentru acest lucru s-a găsit buget. Noi vrem să cântăm, să muncim, nu vrem să stăm acasă și alții să cânte în locul nostru pe scena FilarmoniciiCerem în continuare sprijin de la Primărie, pentru că suntem cea mai mare Filarmonică din zonă, cu istoric. Finaciar ne descurcăm foarte greu şi am înţeles că bugetul de salarii, pe acest an, ar fi asigurat până în luna septembrie”, a mai spus liderul de sindicat. Acțiuni de protest vor mai avea loc, săptămâna aceasta, până joi, în intervalul orar 11.00-13.00. Manifestaţiile nu par lipsite de temei, având în vedere trecutul recent al lui Gabriel Zamfir, implicat în mai multe scandaluri, iar inscripţiile de pe pancarte sunt sugestive.