La Dolj, totul pentru vaccinare

0
831

Astăzi, primarii din toate localităţile judeţului au fost invitaţi la Prefectura Dolj, pentru  a fi informaţi despre importanţa vaccinării împotriva COVID – 19 şi pentru a amplifica procesul de vaccinare, prin discuţiile cu oamenii din comunităţi. La întâlnire, care s-a desfăşurat în două etape, au fost prezenţi prefectul de Dolj, Nicuşor Roşca, subprefecţii Flavius Sirop şi Iustin Dumitrescu, Iuliana Manea – director adjunct al DSP Dolj,  Gindrofel Dumitra, medic de familie în Sadova, reprezentant în CNCAV, şi Cristian Săndulescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Dolj. S-a discutat despre posibilitatea vaccinării, mai ales în mediul rural,  a persoanelor care nu se pot deplasa, prin înfiinţarea centrelor mobile, iar mâine, 27 aprilie, prima acţiune de acest fel va avea loc la Botoşeşti – Paia, urmată, joi, 29 aprilie, în comunele Măceşu de Sus şi Măceşu de Jos.

Primarii tuturor localităţilor din Dolj au fost invitaţi, astăzi, la Prefectura Dolj, pentruinformarea în ceea ce priverşte vaccinarea împotriva COVID – 19. “Întâlnirea  s-a desfăşurat în două etape: una de dimineaţă, cealaltă la amiază. Alături de specialiştii din sănătate, am dorit să le arătăm primarilor beneficiile vaccinării şi să-i rugăm să se implice în continuare în această acţiune. Din datele de până acum, avem undeva la 10% populaţie vaccinată. Procentul trebuie să crească, deaorece este cel mai bun răspuns la această pandemie şi ţine de noi toţi să-l aplicăm”, a precizat  Nicuşor Roşca, prefectul judeţului Dolj. La rândul său, subprefectul Flavius Sirop  a menţionat: “Avem în vedere extinderea centrelor de vaccinare, chiar astăzi am vorbit cu reprezentanţii unui mare Centru comercial, pentru a putea fi deschise, acolo, astfel de centre. Vrem să venim aproape de oameni”.

Campanie de informare “de la om la om”

Specialiştii au vorbit şi ei. “Întâlnirea de astăzi a avut ca scop principal informarea edililor cu ceea ce  trebuie făcut. Mâine, la Botoşeşti – Paia, va avea loc prima acţiune, prin centre mobile de vaccinare, unde sunt înscrise 40 de persoane, iar joi, la Măceşu de Jos şi la Măceşu de Sus va avea loc o procedură similară . Centrele mobile funcţionează de la un număr minim de 70 de solicitări, dar se poate merge şi cu cerinţe mai mici, aşa cum sunt în comunele despre care v-am spus. Am ajuns în situaţia în care, pe platforma de înscriere, sunt locuri disponibile, dar nu mai sunt cereri. De aceea, am dorit să avem această întîlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale. Vorbim despe o campanie de vaccinare care, prin informare, va merge ” de la om la om”. Echipele de vaccinare mobile se vor axa pe persoanele vârstnice”, a spus Iuliana Manea, director – adjunct al DSP Dolj. Se vehiculează, în spaţiul public, posibilitatea de vaccinare prin cabintele medicilor de familie. “O astfel de problemă a fost pusă în discuţie şi astăzi. Este adevărat, trebuie să trecem pe recoordonarea Centrelor de vaccinare, să vedem cum putem ajunge la persoanele aflate în imposibilitate de deplasare. Pacienţi, medici, cu toţii trebuie să conlucrăm . În Dolj, 126 de cabinete medicale de familie, din 56 de localităţi, s-au arătat dispuse să efectueze vaccinarea, mai ales că, din 4 mai, va apărea şi vaccinul Jonhson&Johnson”, a spus Gindrofel Dumitra, medic de familie din Dolj şi reprezentant în CNCAV (Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare ).