Garda de Mediu, azi, în grevă de avertisment!

0
476

Angajaţii Gărzii de Mediu vor înceta lucrul în această zi, la nivelul întregii ţări, protestând astfel împotriva promisiunilor neonorate făcute de ministrul de resort. Oamenii cer ca o decizie a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit alinierea salarizării la familia ocupaţională, să fie respectată, de îndată, de Executiv. Liderul naţional al protestatarilor ne-a confirmat că s-a declanşat conflictul de muncă şi că, astăzi, între orele 14:00 – 16:00, salariaţii din acest sector de activitate nu îşi vor desfăşura activitatea.

garda„Doamna Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, a promis că susţine egalizarea salariilor, aşa cum este normal şi corect, între salariaţii gărzii de mediu şi cei ai gărzii forestiere, având deopotrivă atribuţii de monitorizare, inspecţie şi control. Deoarece, până la această dată, nu s-a materializat această promisiune şi grava disfuncţionalitate la nivelul Ministerului Mediului continuă, Biroul Executiv al Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu a hotărât declanşarea grevei de avertisment, în data de 26 aprilie 2017, între orele 14:00-16:00. În această perioadă nu se vor desfăşura activităţuile specifice gărzii de mediu şi nu se va mai lucra cu publicul în niciun comisariat al gărzii de mediul la nivel naţional”, se arată într-un comunicat semnat de Valentin Neagoe, preşedintele Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu.

Vor respectarea unei decizii a Curţii Constituţionale

agentia de mediuCe reclamă în fapt sindicaliştii de la Garda de Mediu? Nimic mai mult decât echilibrarea salariilor cuvenite lor cu cele ale angajaţilor de la gărzile forestiere. Invocă în acest sens decizie nr. 794 din 15 decembrie 2016 a Curţii Constituţionale din România. „Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de aceeaşi autoare în acelaşi dosar şi constată că dispoziţiile art.31 alin.(12) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare sunt neconstituţionale”.

          Liderul de sindicat în cauză cere aplicarea de îndată a salarizării identice la toţi salariaţii care îşi desfăşoara activitatea în aceleaşi condiţii. „Salariul la garda de mediu este de 1.500 de lei. La gărzile forestiere urcă la 4.000 de lei. Dar, şi noi facem controale pe teren, verificări în zone cu risc identic, chimic şi de altă natură. Nu am fost chemaţi la mediere. Doamna ministru a promis că va face demersurile necesare pentru a repara această nedreptate, dar ne spune că nu sunt bani”, ne-a precizat Valentin Neagoe, preşedintele Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu.

Şi ex-ministrul Daniel Constatin i-a mângăiat pe creştet

Angajaţii de la Mediu nu sunt la prima măsură de acest fel. Luna trecută, ministrul de la acea vreme, Daniel Constatin, se declara în acord total cu protestatarii din subordine.

          “Vreau să mă refer la o decizie pe care au luat-o angajaţii, cred că de la agenţiile de protecţia mediului de la mai multe puncte din ţară, o formă de grevă pe care au pornit-o astăzi (n.r. – 14 martie a.c.). Eu o înţeleg perfect, este justificată. Am spus-o încă de la începutul mandatului meu de ministrul Mediului că, din păcate, în acest domeniu, atât APM-urile, cât şi Garda Naţională de Mediu, cât şi cei care lucrează în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au cele mai mici salarii din administraţia publică românească. Cred că e de datoria mea ca ministru, a noastră ca şi Guvern, să găsim cele mai rapide formule ca, în cel mai scurt timp, salariile să cunoască o îmbunătăţire în conformitate cu activitatea pe care aceştia o desfăşoară. Există în momentul de faţă resurse în bugetul pe care îl avem pentru anul 2017 şi am speranţa că, indiferent de rapiditatea cu care va fi adoptată Legea salarizării unice, cel târziu la 1 iulie, cei aproape 3.000 de angajaţi pe care îi avem în cele trei instituţii, să cunoască o îmbunătăţire substanţială a veniturilor salariale”, a declarat Daniel Constantin în timpul unei conferinţe de presă.

          A plecat ministrul, cum a plecat, iar cea care a venit la conducerea instituţie, după spusele lui Valentin Neagoe, măcar nu-i mai amăgeşte pe salariaţi spunându-le că are banii necesari majorărilor cerute.

Anunţul zilei: un sfert în plus la leafa fiecărui bugetar!

protestVrem, nu vrem, subiectul prezentat mai sus se leagă şi de o precizare clară, făcută luni la postul public de televiziune, de ministrul Muncii. “De la 1 ianuarie absolut toate salariile vor creşte cu 25%, după care, ce este în plată în acel an şi ce au în Legea salarizării în căsuţă, pentru că, pe fiecare ocupaţie este o căsuţă cu salariul la care trebuie să ajungă în 2022, deci 2019, 2020, 2021 şi 2022, se împarte câte o pătrime în fiecare an”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

          Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu nu pare prea încântat de acest anunţ. “Păi, dacă mai dai 25% în plus la cei care au deja 4.000 de lei acum, iar nouă, cu 1.500 de lei salariul, ne mai dai acelaşi procent de creştere, diferenţa între noi va fi şi mai mare!”, ne-a mai precizat liderul sindical. La protestul din martie a.c., salariaţii din Mediu s-au considerat “de departe, cea mai slab plătită instituţie cu atribuţii de inspecţie şi de control din România”.

Legea salarizării unitare, depusă în Parlament

          Ministrul Muncii a depus, luni, în Parlament, proiectul legii salarizării unitare. Proiectul a fost semnat de 205 parlamentari PSD şi ALDE. “Acum o depun, exact acum. (…) Până la 1 iulie ea trebuie să fie în vigoare. Eu cred că, atât cât a mai rămas din luna aceasta şi luna viitoare urmează să dezbatem legea. Mai rămâne luna iunie, în care ne luăm marja că poate fi atacată la CCR sau poate fi retrimisă la Parlament de preşedintele Iohannis, pentru că vrem să o aplicăm de la 1 iulie “, a precizat Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Camera Deputaţilor este Cameră decizională.