Faza naţională a Olimpiadei de Religie deschidere oficială de anvergură

0
523

Olimpiada naţională de Religie se desfăşoară la Craiova, peste 200 de elevi din toată ţara, profesori şi membri ai Comisiei Naţionale fiind prezenţi în Cetatea Băniei. Deschiderea oficială a manifestării s-a bucurat de prezenţa unor înalte oficialităţi, iar, acum, se aşteaptă şi rezultatele concursului.

 religieLuni, 24 aprilie, a debutat Olimpiada de Religie, faza naţională, iar deschiderea a avut două momente: primul, la Catedrala Arhiepiscopală „Madona Dudu”, unde a fost vorba de un Te Deum, în cadrul căruia inspectorii şcolari au îmbrăcat ii, cel de-al doilea fiind dedicat prezenţei oficialităţilor, la Filarmonica „Oltenia” din Craiova. Au fost momente sublime, în timpul cărora s-a intonat Imnul de stat al României, s-au ţinut discursuri şi s-a cerut continuarea performanţei. Sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” a fost plină, elevi, părinţi şi cadre didactice ţinând să participe la acest eveniment.

Aprecieri unanime

religie (1)Aşa cum aminteam, la deschiderea oficială au fost prezente mai multe oficialităţi, fiecare dintre ele ţinând să spună câteva cuvinte. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut conf. Univ. Dr. Vasile Timiş, inspector de specialitate în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale: „Vă felicit pentru tot ceea ce aţi realizat. Este un moment foarte important, atât pentru tineri, cât şi pentru întreaga naţiune. Ştim că este un buget mic, este nevoie de implicarea comunităţii, şi ne-am dat seama că este nevoie de finanţare. Cea mai importantă unvestiţie este în educaţie. Ca reprezentant al MEN, am un respect pentru ceea ce faceţi aici şi sunt convins că vor fi şi rezultate”. La rândul său, Romeo Morsoiu, consilier al ministrului, a precizat: „Orele de religie trebuie să fie cuprinse în curricula de studiu. Vă îndemn pe toţi să fiţi liberi în gândire, deoarece asta am dorit cu toţii în decembrie 1989. Aveţi viitorul în faţă şi trebuie să obţineţi rezultate, pe măsura capacităţii voastre”. Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a menţionat: „Sunt de două ori bucuros. În primul rând pentru că avem copii deştepţi. În al doilea rând fiindcă mă aflu în faţa ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Şi, ca o completare, că religie (2)urez vouă, celor care participaţi la acest concurs, succes, fiind convins că aveţi ce arăta lumii”. Prezent la manifestare, Cosmin Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a punctat: „Vă felicit pe toţi cei care sunteţi la Craiova, la această competiţie. Suntem alături de voi, iar disciplina este una care face foarte mult bine şi suntem alături de voi. Este foarte important să participaţi”. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a precizat: „Aceste competiţii sunt un bun prilej de a vă arăta competenţele. Aţi ajuns la un nivel în care v-aţi demonstrat dorinţa de a fi învingători. Performanţa presupune sacrifucuu şi vă adresez felicitări atât vouă, cât şi cadrelor didactice care v-au îndrumat. Rezultatele obţinute sunt cel mai bun ambasador, iar celor care sunteţi, acum, în Cetatea Băniei, vă adresez invitaţia de a reveni. Nu ascund faptul că am, în familie, rude din rândul clerului, şi am învăţat foarte multe”. Nu putea lipsi declaraţia ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei: „Religia este elementul fundamental din viaţa omului. Este legătura lui Dumnezeu cu lumea, liantul care uneşte. Cred că secolul XXI va fi unul religios. Voi, cei care sunteţi prezenţi la această olimpiadă, puteţi duce mai departe credinţa”. După toate alocuţiunile, elevi de la mai multe instituţii de învăţământ preuniversitar au prezentat un amplu program cultural, compus din dansuri de societate şi jocuri populare.