La sfârşitul acestei săptămâni, specialiştii în dermatologie din cele cinci judeţe ale Olteniei îşi dau întâlnire la Craiova pentru a atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de bolnavi cu afecţiuni ale pielii.
Întâlnirea dermatologilor olteni vine în contextual în care tot mai mulţi pacienţi ajung la clinica de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean din Craiova cu afecţiuni ale pielii dintre cele mai grave, inclusiv cancer. La Conferinţa de primăvară a Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia participă medicii dermatologi din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinți. Programul științific al conferinței cuprinde ultimele date privind dermatozele buloase autoimune. Morbiditatea ridicată prin bolile de piele și descoperirile din ultimele decenii în domeniul dermatologiei au făcut ca această specialitate să ocupe un loc de prim-plan în rândul specialităților medicale.
Afecţiuni dermatologice tot mai grave, descoperite de medici
Potrivit specialiştilor, în general, bolile dermatologice nu pun în joc prognosticul vital, dar dermatozele buloase autoimune sunt boli grave care pot duce la deces. Acestea afectează atât pielea și mucoasele, cât și organele interne. Uneori se asociază cu cancere viscerale. “Dermatozele buloase autoimune cuprind grupul pemfigusurilor, grupul pemfigoidului, dermatita herpetiformă. Concepția privind dermatozele buloase autoimune a suferit în decursul anilor numeroase remanieri, atât din punct de vedere al etiopatogeniei, al investigațiilor, cât și al terapiei care s-a îmbogățit permanent. Identificarea dermatozelor buloase autoimune este departe de a fi finalizată, de aceea reprezintă un domeniu de excelență în cercetarea dermatologică. Cu ocazia acestei conferințe vor fi prezentate noutățile din domeniu”, a precizat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, președintele Asociaţia Dermatologilor din Oltenia.
Programul științific este completat cu cazuri clinice deosebite întâlnite în practica dermatologică în zona Olteniei. Lucrările care vor fi prezentate la Craiova sunt publicate în volumul conferinţei. Conferinţa este acreditată de Colegiul Medicilor din România.