Rompuy: „Nu ne putem imagina o Uniune Europeană fără România”

0
359

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy (foto), a declarat ieri, în plenul Parlamentului României, că, în cei cinci ani de când a intrat în UE, ţara noastră s-a schimbat foarte mult. „Ne întâlnim astăzi exact la şapte ani după ce România şi Bulgaria, împreună cu cele 25 de state membre UE, au semnat intrarea României în UE”, a punctat Rompuy. Oficialul european a precizat că s-a bucurat să felicite ţara noastră pentru cei cinci ani de când este membră UE, dar şi pentru anii de pregătire, care au schimbat România, astfel încât acum este greu să recunoşti situaţia existentă înainte. Apoi, a adăugat: „Nu ne putem imagina o Uniune Europeană fără România”. Herman Van Rompuy le-a povestit parlamentarilor noştri că a mai vizitat România în 1974, când avea 26 de ani. „Chiar dacă mi-am spus că nu voi vizita niciodată o ţară comunistă, aceasta a fost singura excepţie pe care am făcut-o până în 1989”, a spus el, caracterizând vizita de atunci ca „o călătorie intrigantă”, în care a avut mai multe discuţii cu tineri români din ţara noastră. A doua oară Rompuy s-a întors ca observator la Revoluţie şi a fost uimit de entuziasmul pentru libertate, dar şi de evidenta sărăcie lucie din România. „Ţara dumneaovatsră a ocupat un loc important în harta mea mentală a Europei”, a mărturisit preşedintele Consiliului European.

Referitor la intrarea în Schengen, Rompuy a apreciat faptul că România a luat unele iniţiative privind controlul frontierelor şi cooperarea poliţienească, menite să crească încrederea cu privire la luarea, în luna septembrie, a deciziei privind aderarea. „Salut faptul că ţara dumneavoastră ia iniţiative pentru creşterea încrederii între timp. De exemplu, în domeniul controlului frontierelor şi cooperării poliţiei. Acest lucru va asigura faptul că România va deveni un punct de intrare sigur în zona Schengen”, a spus oficialul european, în declaraţia de presă de la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, el a amintit că la ultimul Consiliu European, de la începutul lunii martie, a îndemnat pentru luarea unei decizii privind aderarea României şi Bulgariei în septembrie, având în vedere că toţi liderii europeni au subliniat, de mai multe ori, la reuniunile de la Bruxelles, că toate condiţiile legale de aderare au fost întrunite.

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, la rândul său, lui Herman van Rompuy, că mandatul său de şef al statului poate fi mai scurt, pentru că în România „preşedintele poate fi suspendat”. La începutul întâlnirii, preşedintele Băsescu l-a felicitat pe van Rompuy pentru obţinerea celui de-al doilea mandat de preşedinte al Consiliului European, potrivit Mediafax. „Da, este al doilea mandat, dar mandatul meu este mai scurt decât al dumneavoastră”, a remarcat preşedintele Consiliului European, însă şeful statului a replicat: „Nu poţi să ştii. În România, preşedintele poate fi suspendat, ceea ce nu e cazul pentru preşedintele Consiliului European”.