Coplata, lovitură pentru buzunarele bolnavilor

0
400

Ca şi cum nu ar fi fost îndeajuns locul codaş în Europa ocupat de România la capitolul acces al populaţiei la serviciile medicale, în curând, pacienţii vor fi nevoiţi să scoată bani în plus din buzunar pentru a se trata. Fapt ce nu poate însemna decât o nouă piedică pentru bolnavii cu venituri mici. Ministerul Sănătăţii a publicat în dezbatere publică noul proiect de lege a Sănătăţii ce prevede printre altele şi introducerea coplăţii.

Dacă acest capitol din proiectul de lege va fi adoptat în forma actuală este de aşteptat ca, bolnavii să nu mai aibă bani nici pentru a merge la un banal consult medical. Nici nu mai intră în calcul tratamentul sau analizele. Din câte se pare, oficialii din Ministerul Sănătăţii ar dori să introducă trei pachete de sănătate: unul social, pachetul special şi pachetul voluntar. Conform proiectului, cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de bază, precum şi condiţiile în care sunt plătite acestea vor fi stabilite prin contractul–cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Departe de a oferi soluţii concrete la neajunsurile unui sistem sanitar bolnav, proiectul de lege stârneşte deja discuţii în contradictoriu.

„Coplata modifică doar două chestiuni. Se precizează că se va stabili prin contractul-cadru nivelul sumei pe care s-o plătească pacienţii. În acelaşi timp, se va stabili şi plafonul maxim pe an pentru coplată, pentru fiecare în parte, de unde, în lege scria până acum că acesta nu trebuie să depăşească mai mult de 12% din nivelul veniturilor”, a declarat dr. Mirela Profir, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Dolj.

„Coplata nu ne va scoate de la umbră la soare”

Culmea este că oficialii din Ministerul Sănătăţii susţin că noua măsură va duce la o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară, la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate şi la realizarea unui control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor. În plus, tot coplata ar urma să rezolve şi problema plăţilor informale.

Reprezentanţii ministerului sunt contrazişi chiar de medicii de familie care spun că planul de resuscitare al sistemului sanitar ar trebui să se bazeze în primul rând pe o distribuţie corectă a banilor din Sănătate.

„Privit din prisma pacientului, proiectul de lege aduce ca noutate faptul că trebuie să scoată alţi bani din buzunar. Cât de mulţi, cât de puţini, vom vedea. Din punctul de vedere al medicului de familie, este clar că nu ne va scoate de la umbră la soare. Oficialităţile spun că rolul acestei coplăţi ar fi reducerea plăţilor informale. Nu cred însă ca aceasta să fie modalitatea ci, soluţia ar fi ca din acea contribuţie specială pentru sănătate să fie plătite corespunzător, la nivelul european, atât cadrele medicale cât şi dotările din cabinete”, a mai spus dr. Mirela Profir.

10.000 de bolnavi trataţi de doar 19 medici

În ceea ce priveşte accesul bolnavilor la servicile medicale, relevant este şi un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) publicat anul trecut. România ocupă unul din ultimele locuri în Europa la acest capitol. Astfel, potrivit raportului OMS, 10.000 de români sunt trataţi de numai 19 medici, penultimul loc în Europa din acest punct de vedere. Mai rău decât noi stau doar albanezii, cu o medie de 11,5 medici. Cetăţenii din Republica Moldova, dar şi ungurii beneficiază la acest capitol de o situaţie mai bună, cu 26 şi respectiv, 31 de medici la 10.000 de locuitori.

România nu ocupă un loc mai bun în statisticile OMS nici în privinţa altor categorii de personal medical. Media de 42 de moaşe sau infirmiere la 10.000 de locuitori este mai mică decât în Bulgaria, unde sunt 47, în Ungaria, unde sunt 63, sau în Franţa, unde numărul acestora ajunge la 90. Şi în privinţa medicilor dentişti România se află la coada clasamentului: sunt doar 4.300 stomatologi, ceea ce înseamnă că avem un singur dentist la fiecare 5.000 de locuitori. Prin comparaţie, Republica Moldova are patru dentişti la 10.000 de locuitori, Ungaria are cinci, iar în Bulgaria sunt opt.