Scandalurile de corupție lovesc din greu partidul Angelei Merkel

0
662

Conservatorii Angelei Merkel se află într-o situație tot mai complicată, pe măsură ce se apropie campania electorală pentru alegerile din această toamnă. Reproșurile se adună: acorduri oneroase pentru echipamente medicale, contacte dubioase și gestionarea necorespunzătoare a crizei de coronavirus. Efectele la urne deja s-au văzut, în două landuri importante.

Investigații media arată că unii conservatori s-au îmbogățit de pe urma unor acorduri comerciale care implică echipamente de protecție medicală – într-un moment în care angajați din toată țara se tem că-și vor pierde locurile de muncă, când lucrătorii independenți sunt aproape ruinați sau când personalul medical este deja suprasolicitat și își riscă sănătatea.

Problemele au început la sfârșitul lunii februarie, după ce autoritățile au informat Bundestagul că îl anchetează pe Georg Nüßlein, pe atunci vice-lider al grupului parlamentar CDU / CSU, pentru corupție.

Autoritățile de reglementare financiară din Liechtenstein au considerat suspect un transfer de 660.000 EUR – către un cont afiliat politicianului.

Bănuiala este că suma ar reprezenta un comision plătit lui Nüßlein pentru că a ajutat un producător german de textile să obțină un contract profitabil de măști chirurgicale destinate Ministerului Sănătății.

La câteva zile, poliția a descins în birourile lui Alfred Sauter, un înalt funcționar al CSU și fost ministru al justiției bavareze, tot în legătură cu cazul Nüßlein. Amândoi neagă orice ilegalitate, în fața acuzațiilor că ar fi  câștigat între 5 și 6 milioane de euro din tranzacții, după cum scrie cotidianul german Süddeutsche Zeitung.

Între timp, însuși ministrul german al sănătății, Jens Spahn, se confruntă cu întrebări incomode privind tranzacții cu măști între ministerul său și editorul revistei la care lucrează soțul său, după cum transmite Politico.

Și cum, parcă toate acestea nu erau suficiente, alți trei actuali și foști deputați conservatori sunt în vizorul procurorilor sub acuzația că ar fi luat mită din Azerbaidjan, pentru a ajuta guvernul de acolo să acopere abuzurile asupra drepturilor omului.

După cum scrie revista germană Der Spiegel, într-un documentar devastator cu privire la situația formațiunii CDU-CSU, germanii sunt obosiți și gradul de acceptare a noilor restricții se reduce văzând cu ochii.

Și apoi, pare că regulile nu se aplică tuturor. Momentul este periculos.

Cu toate acestea – opinează revista germană –  majoritatea populației ar putea fi înclinată să treacă cu vederea astfel de greșeli dacă lucrurile ar funcționa efectiv. Dacă oamenii ar avea senzația că guvernul își face treaba, protejând populația de virus și conducând abil țara prin pandemie. Dar nu este cazul.

Germania este în urmă cu vaccinările, față de Statele Unite și Marea Britanie. Iar lipsa de teste rapide zădărnicește fie și un minimum de libertate, pentru câteva ore.

Efectele la urne deja se văd. În alegerile din importantele landuri Baden-Wurttemberg şi Renania-Palatinat, desfășurate pe 14 martie, formațiunea Angelei Merkel a fost înfrântă de verzi, respectiv social-democrați.

Și nu puține sunt vocile politice din Germania care estimează că, după alegerile generale din toamnă, conservatorii au toate șansele să piardă poziția de vioară întâi a coaliției de guvernare, dacă nu chiar să rămână în afara acesteia.