Tomasz Muszynski, Managing Director, GETEC Romania: Vrem să schimbăm percepția oamenilor despre energie și să le demonstrăm că aceasta este eficientă și sustenabilă

0
1331

În ultimele decenii, consumul de energie a atins un maxim istoric și i-a provocat adeseori pe experți să găsească moduri inovatoare de a asigura disponibilitatea acesteia, fără a face rabat de la grija pentru mediul înconjurător. Un astfel de proiect se realizează acum în Podari, lângă Craiova, unde GETEC, unul dintre cei mai importanți furnizori de solutii energetice eficiente și specialist în contractarea serviciilor de energie pentru industrie și imobiliare, construiește o centrală pe biomasă care va alimenta instalația de bioetanol a fabricii Clariant. Parteneriatul dintre cele două companii deschide noi perspective și promite că România va deveni o poveste de succes pentru investiții ecologice.

Tomasz Muszynski conduce operațiunile locale ale GETEC și ne-a povestit mai multe despre companie, despre viziunea acesteia asupra eficienței energetice și despre modul în care putem crea proiecte sustenabile, în județul nostru.

 Dle. Muszynski, sectorul energetic este unul vital și extrem de dinamic. În România, am făcut niște progrese în ceea ce privește tehnologia și impactul asupra mediului, dar vedem că este și mult loc de mai bine. Cine este GETEC și cum vede compania domeniul energetic de astăzi?

T.M: GETEC este o companie germană specializată în dezvoltarea de soluții energetice descentralizate pentru industrie și spații de birouri și rezidențiale. În momentul de față, suntem prezenți în peste 40 de locuri din întreaga lume și realizăm proiecte de anvergură, care se remarcă prin eficiența și simplitatea implementării lor. Este adevărat, activăm într-un domeniu dinamic, așa că ne-am asumat misiunea de a veni cu soluții tot mai performante, și, în același timp, ecologice. Din punctul nostru de vedere, energia trebuie să fie sustenabilă, accesibilă și să-i ajute pe clienți să-și îndeplinească obiectivele de afaceri, iar acest lucru se reflectă în tot ceea ce facem. Scopul nostru este să ne susținem clienții și să le permitem să își desfășoare activitatea la cel mai înalt nivel de performanță, fără ca acest lucru să aibă un impact negativ asupra mediului.

 Așadar, sunteți de părere că performanța în afaceri și grija față de mediu pot merge mână în mână?

T.M: Bineînțeles, și așa trebuie să fie. Noi, la GETEC, când dezvoltăm o soluție pentru un client, nu ne gândim doar la rolul pe care această soluție trebuie să-l îndeplinească astăzi sau mâine – o proiectăm gândindu-ne la generațiile viitoare. În felul acesta am reușit să ne diferențiem de concurenții noștri și suntem mândri că avem ocazia să lucrăm alături de parteneri care împărtășesc aceleași valori, așa cum este și compania Clariant. Mai mult de atât, suntem frecvent implicați în susținerea comunităților în care ne desfășurăm activitatea, prin sponsorizări sau prin voluntariat. Adesea spunem că motto-ul după care ne ghidăm activitatea este – Un viitor pentru care merită să trăiești, un prezent care merită trăit. Nimic mai adevărat.

Ce ne puteți spune despre proiectul din Podari? Este primul pe care îl realizați în România?

T.M: Este primul nostru proiect în țară, dar se bazează pe expertiza globală pe care am acumulat-o de-a lungul timpului. Urmează să construim la Podari o centrală pe biomasă, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, care va alimenta fabrica de bioetanol. Este o procedură inovatoare și foarte eficientă – partenerii noștri de la Clariant utilizează reziduurile agricole, precum paiele, pentru a produce bioetanol, prin fermentare. Noi transformăm lignina – un produs secundar rezultat din acest proces de fermentare – în energie. Este o tehnologie revoluționară care asigură o eficiență maximă și consolidează angajamentul nostru față de mediul înconjurător. Am construit numeroase instalații pentru unități de producție neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon în alte țări, și toate funcționează la parametri optimi. Cred că acest parteneriat va deveni un exemplu pentru alți investitori din România și din întreaga lume.

Care va fi impactul la nivel local și cum vor beneficia locuitorii din regiunea noastră de pe urma acestei investiții?

T.M. Noi aducem în România o tehnologie de ultimă generație, care este sigură și ecologică si care funcționează în deplină sinergie cu abordarea companiei Clariant. Vrem să schimbăm percepția oamenilor despre energie și să le demonstrăm că aceasta este eficientă, și sustenabilă. Acest lucru aduce câteva avantaje la nivel local: o fabrică performantă care va crea numeroase locuri de muncă de-a lungul lanțului de aprovizionare, locuitorilor din județul Dolj; un mediu mai curat și un parteneriat pe termen lung între companii și comunitate. Biomasa este o sursă de energie fiabilă și eficientă. Pentru noi, oamenii contează și ne-am angajat să le creăm un viitor durabil și o viață mai bună. Acesta este obiectivul nostru final.