Parteneriatul New Strategy Center (România) cu The Institute for Development and International Relations (Croaţia) se dezvoltă

0
77

nscNew Strategy Center împreună cu The Institute for Development and International Relations (IRMO) şi Academia de Apărare a Croaţiei “Dr. Franjo Tuđman”, au organizat joi, 23 martie 2017, dezbaterea cu titlul: “Strategic Challenges in South East Europe and Black Sea Area”.

Evenimentul s-a desfăşurat la sediul Academiei de Apărare a Croaţiei şi a fost împărţită în două sesiuni, reprezentanţii New Strategy Center (NSC) fiind: Amb. Sergiu Celac – membru al Consiliului Știinţific al NSC; Gheorghe Magheru – consilier al Ministrului afacerilor externe şi membru al Consiliului Știinţific al NSC; Horia Ciurtin – expert asociat NSC.

Tematica discuţiilor s-a concentrat pe importanţa strategică a zonei Mării Negre şi a Balcanilor, privite ca o zonă complementară de securitate. Dl. Magheru a evidenţiat în cadrul prezentării sale “Security environment in the Black Sea, a Romanian View – Constants and Variables” o serie de probleme perene în regiune, dar şi implicaţiile ultimelor modificări, în special după anexarea Peninsulei Crimeea. În cadrul prezentării sale  “Trade and investments in the Black Sea and the Balkans”, dl. Ciurtin a evidenţiat interesul unor noi actori internaţionali de a obţine mai multă influenţă în zonă prin intermediul capitalului. Dl. Celac a analizat în prezentarea “Energy security in the region, focus on the Black Sea” rolul semnificativ al Mării Negre în securitatea energetică a Europei, în condiţiile în care această zonă prezintă o serie de opotunităţi, dar şi de provocări specifice.

Această dezbatere a făcut parte din seria de evenimente din cadrul parteneriatului încheiat între New Strategy Center şi The Institute for Development and International Relations.

Totodată, mai trebuie amintit că, urmând aceeaşi viziune de colaborare specializată, dar de data aceasta cu o entitate internă, New Strategy Center a încheiat marti, 14 martie, un protocol de colaborare cu Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. Documentul prevede întărirea cooperării dintre zona academică şi cea non-guvernamentală, în domeniul principal de interes al părţilor, respectiv în domeniul securităţii naţionale a României, în spiritul susţinerii şi promovării intereselor naţionale de securitate. Părţile vor colabora pentru organizarea de evenimente publice pe teme din sfera securităţii naţionale şi afacerilor internaţionale. Totodată, New Strategy Center şi Universitatea Naţionala de Apărare “Carol I” pot iniţia proiecte de cercetare în comun, pe teme relevante pentru securitatea regiunii extinse a Mării Negre şi a spaţiului balcanic.

Din partea New Strategy Center, acordul a fost semnat de dl. dr. Ionel Niţu, iar din partea Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” de dl. prof. univ dr. Gheorghe Calopăreanu, rectorul acestei instituţii de învăţământ superior.