Guvernul României salută adoptarea Declaraţiei de la Roma, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al UE

0
356

grindeanuGuvernul României salută adoptarea, ieri, la Roma, a Declaraţiei care înnoieşte angajamentul celor 27 de state membre faţă de obiectivul unităţii şi coeziunii europene, faţă de valorile şi libertăţile fundamentale care stau la baza construcţiei comunitare.
Declaraţia de astăzi, semnată exact în sala în care, acum 60 de ani, era parafat istoricul tratat care a pus bazele Uniunii Europene, este posibilă doar pentru că statele membre au rămas unite şi au găsit soluţii comune la probleme comune. Aceasta este calea care a asigurat succesul proiectului european în tot acest timp”, a declarat prim-ministrul Sorin Grindeanu. De aceea, Uniunea rămâne cadrul în care România, alături de celelalte state membre şi instituţiile comunitare, va acţiona pentru apărarea intereselor şi a priorităţilor noastre comune. Vom contribui, ca stat membru, dar şi ca ţară deţinătoare a preşedinţiei Consiliului UE în semestrul I din 2019, la continuarea integrării şi la aprofundarea cooperării între statele membre, pentru a menţine pacea, democraţia, stabilitatea şi securitatea în Europa”, a mai precizat premierul României.
Guvernul României îşi exprimă încrederea că, în cadrul procesului de reflecţie privind viitorul uniunii Europene, care se va derula în perioada următoare, cele 27 de state membre vor avea în vedere, în linia Declaraţiei de la Roma, protejarea realizărilor de până acum ale Uniunii – integritatea pieţei interne, libertăţile şi valorile europene, inclusiv libera circulaţie a persoanelor şi lucrătorilor, politica de coeziune, zona euro sau întărirea acţiunii Uniunii în vecinătate, atât la est, cât şi la sud. Trebuie să continuăm, fără diviziuni şi fragmentări în interiorul UE, aceste politici în beneficiul cetăţenilor, care reprezintă „amprenta” modelului european de integrare. România rămâne pe deplin angajată să lucreze pentru a pune în aplicare direcţiile de acţiune convenite prin Agenda de la Roma, în sensul consolidării Uniunii. La 10 ani de la aderare, România are capacitatea şi resursele de a aduce o contribuţie substanţială în acest proces.