Alunecări de teren la Breasta şi Murgaşi / O casă din Veleşti, aproape de a fi distrusă

0
637

Ploile abundente din ultimele zile au provocat pagube la peste 1.600 de hectare agricole cultivate. Bistreţ, Cârna şi Catane sunt cele mai afectate de infiltraţiile şi revărsările de apă. Totodată, în comunele Breasta şi Murgaşi s-au petrecut alunecări de teren, în zona islazurilor, dar şi la câteva zeci de metri de casa unei familii din Veleşti. Cantităţile de precipitaţii căzute au fost, ieri, cuprinse între 14,2 l/mp la Pieleşti şi 23,4 l/mp la Craiova. În comuna Scaieşti au fost semnalate revărsări din pârâul Argetoaia, ce au provocat calamitarea a peste 170 ha de teren agricol.

Ultimele zile au adus căderi semnificative de precipitaţii în judeţul Dolj. Cantităţile de apă au fost destul de mari, în data de 24 martie a.c. înregistrându-se la Melineşti – 19,1 l/mp, la Zăval – 17,6 l/mp, la Goicea 19 l/mp, la Bechet – 11,2 l/mp, în Băileşti – 13 l/mp. Cea mai mare cotă a fost la Craiova: 25,5 l/mp. În ziua următoare, respectiv ieri, cantitatea cea mai mare a fost măsurată tot în municipiul Craiova – 23,4 l/mp. În restul localităţilor, lucrurile par să intre în normal, cu doar 0,9 l/mp la Cetate, 4,5 l/mp în Zăval, 3,5 l/mp la Goicea şi 3,4 l/mp în Băileşti. Afectate rămân comunele Negoieşti, Şimnicu de Sus, Breasta, cu cote de aproximativ 13 l/mp.

Aproximativ 1.800 de hectare agricole afectate de ape

Direcţia pentru Agricultură Dolj a realizat inventarierea suprafeţelor afectate de infiltraţii, revărsări şi creşterea nivelului freatic în urma centralizării raportărilor din perioada 10.02 – 25.03.2016. Astfel, în comuna Bistreţ, grâul este acoperit de ape pe o suprafaţă de 120 de hectare, alte 139 ha de ogor şi 180 ha de păşune fiind inundate. În localitatea Cârna, grâul bălteşte sub ape pe 176 de hectare, orzul pe 13 ha, rapiţa pe 20 ha, orzul pe 31 ha. Tot aici, 165 de hectare de ogor sunt calamitate. La Catane, 25 de hectare de grâu şi 70 ha de ogor sunt declarate ca fiind afectate de ploi. În comuna Gighera s-a raportat suprafaţa de 549 ha de teren nelucrat, atinse de fenomenul băltirii. În oraşul Bechet, 20 de hectare cultivate cu plante de nutreţ şi 30 ha cu grâu sunt considerate ca fiind afectate de precipitaţiile din ultima vreme.

Revărsări la Scaieşti, alunecări de teren la Breasta şi Murgaşi

Pârâul Argetoaia, în comuna Scaieşti, a ieşit din matcă şi a inundat 100 hectare cultivate cu grâu, 2 ha de plante cu nutreţ şi 66 ha de ogor. În satul Obedin, din comuna Breasta a fost raportată o alunecare de teren. „Este vorba de o alunecare de teren în Obedin şi priveşte doar islazul. O să ne deplasăm împreună cu cei de la Comisia judeţeană pentru situaţii de urgenţă, după ce se vor opri ploile, pentru a evalua situaţia. Noi am informat toate instituţiile abilitate în această situaţie”, ne-a precizat Marin Marcu, primarul comunei Breasta.

Tot o alunecare de teren este, acum, declarată la Murgaşi. „În satul Veleşti avem o situaţie delicată în intravilan, unde gardul unei împrejmuiri a fost luat de o alunecare de teren. Mai grav este că distanţa de aici şi până la casa familiei în cauză este 40-50 metri. Este dificil, pentru că, totuşi, oamenii au muncit o viaţă pentru a-şi realiza gospodăria şi temerile lor sunt fireşti. Mai sunt probleme pe drumul comunal din localitate, însă doar la nivel de rigolă şi doar pe o suprafaţă de aproximativ 120 de metri”, ne-a precizat Constantin Nedelea, primarul comunei Murgaşi.

Şase primării au raportat inundaţii

În intervalul 10.02 – 21.03. 2016, suprafeţele afectate de infiltraţii şi creşterea nivelului freatic totalizează 1.609 ha. Principalele culturi afectate în cele şase comune care au înştiinţat despre inundaţii sunt la grâu – 361 ha, orz – 74 ha, rapiţă – 20 ha, plante de nutreţ – 20 ha, păşune – 120 ha, ogor – 374 ha şi teren nelucrat – 550 ha.

Cu toate acestea, situaţia la arăturile de primăvară şi suprafeţele însămânţate, în ogor propriu, în această primăvară este mai bună decât cea din anul precedent. Astfel, s-a reuşit însămânţarea a 475 ha cu ovăz de primăvară, 150 ha cu orzoaică de primăvară, 20 ha la cartof timpuriu, 450 ha cu legume în câmp şi solarii, 550 ha cu mazăre boabe şi 110 ha cu alte culturi în ogor propriu.

La grâu, suprafaţa cultivată pentru acest an este de 175.000 ha, cu 10.000 de ha mai mult decât în anul agricol anterior. La orz au fost însămânţate 24.000 ha. Şi aici se poate vorbi de a mărire a suprafeţei cu 4.000 ha, faţă de cea din anul agricol 2014-2015. Secara de toamnă a fost, deja, cultivată pe 2.000 ha, triticalele de toamnă pe 5.000 ha – mai mult cu 1.000, comparativ cu anul anterior. De departe, cultura de rapiţă are cea mai mare creştere a suprafeţei cultivate pentru anul agricol în curs. Vorbim de 19.000 de ha, cu 3.000 peste totalul cultivat în anul precedent.

Cotele de atenţie pe Jiu, depăşite

Administraţia Bazinală de Apă Jiu anunţă că, pe râul Jiu, în ultimele 24 de ore, nivelurile şi debitele au fost în scădere  pe sectorul superior şi mijlociu, iar în sectorul inferior variabile, din cauza  precipitaţilor sub forma de aversă înregistrate în interval şi propagării.

În interval au fost atinse si depăşite COTELE DE ATENŢIE pe râul Jiu la staţiile hidrometrice: Răcari (CA+64) şi Podari ( CA =300) ulterior ieşind de sub incidenţă CA. În prezent,  nivelurile pe râul Jiu la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE APARARE. În ultimele 24 de ore s-au situat peste COTA DE ATENTIE  râurile la staţiile hidrometrice: Terpeziţa/Gabru H max = 243 cm (CA + 23 cm), ulterior ieşind de sub CA, Desnăţui/Dragoia H max = 443 cm (CA + 43 cm)  ulterior ieşind de sub CA.

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum şi de INHGA-CNPH, în următorul interval de 24 de ore, debitele şi nivelurile vor mai fi, în general, în creştere cauzate de precipitaţiilor în curs, celor prognozate şi propagării viiturilor formate anterior.

Monitorizarea continuă

Ţinând cont de actuala situaţie hidro-meteorologică, conducerea A.B.A Jiu, a dispus luarea tuturor măsurilor de monitorizare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi transmiterea datelor în timp util, precum şi  monitorizarea evoluţiei nivelurilor şi debitelor pe cursurile de apă din judeţul Dolj. Din cauza precipitaţiilor abundente însemnate cantitativ, înregistrate în intervalul 23.03-25.03.2016, s-au produs scurgeri de pe versanţi, torenţi, pâraie ce au dus la creşteri  semnificative de niveluri şi debite cu depăşirea COTELOR DE ATENTIE  şi  revărsarea unor râuri mici, pe anumite sectoare, în judeţul Dolj.

Conform Raportului Operativ primit de la CLSU Pieleşti, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, în intervalul 22-25.03.2016 s-au produs scurgeri de pe versanţi, ceea ce a dus la creşteri de niveluri şi debite pe pârâul Teslui, fără depăşirea Cotelor de Apărare, fiind inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, din cauza incapacităţii de preluare a tuburilor de scurgere a apei pe sub DJ 641, în  zona de subtraversare a podului de cale ferata în localitatea Pieleşti, sat Pârşani, pe o lungime de 70 m cu o înălţime a lamei de apă de 50 cm. Circulaţia în zonă a fost închisă de către Poliţia Rurală şi reprezentanţi ai CLSU Pieleşti, fiind dirijată pe o rută ocolitoare situată aval 500 m, până la retragerea apei de pe carosabil.

Mai urmează câteva zile friguroase

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în Oltenia, în intervalul 21 martie – 3 aprilie a.c., temperaturile maxime vor scădea accentuat, de la valori medii de 16 grade în prima zi, până la 7 grade în 23 martie. Apoi maximele diurne vor creşte, îndeosebi în cea de-a doua săptămână, astfel că, la sfârşitul intervalului, acestea vor fi, în medie, de 18…19 grade. Regimul termic nocturn va oscila, în medie, între 0 şi 6 grade, cu cele mai scăzute valori în 26 şi 27 martie, iar cele mai ridicate la sfârşitul intervalului.

Din fericire, în săptămâna următoare soarele se anunţă a fi mai darnic, spre beneficiul agricultorilor. Poate că, din noianul de informaţii care ne izbesc, zilnic, şansa unui an agricol mulţumitor ar fi una dintre cele mai bune veşti pentru noi toţi.