Învăţământul tehnic preuniversitar, pe linia ieşirii la liman

0
362

Învăţământul tehnologic şi profesional constituie o prioritate pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Dovezi sunt multe, plecând de la specializări, până la concursuri tematice, unele cu impact naţional. Craiova, Doljul şi România au nevoie de specialişti, ceea ce se încearcă acum.

Lista evenimentelor care promovează învăţământul tehnic, în tot ceea ce presupune ea, a avut drept „cap de listă” Cercul Pedagogic al cadrelor didactice – specialităţile din profilul tehnic (electronică, electrotehnică, electromecanică, mecanică, transporturi, construcţii, industrie textilă) . Pe 20 martie, la Colegiul Tehnic Energetic Craiova, a avut loc întrunirea tuturor cadrelor didactice specializate în învăţământul tehnologic şi profesional. „Putem vorbi despre un schimb de experienţă şi despre promovarea învăţământului tehnic. Au fost 22 de teme de discuţie, prezentate de profesori specializaţi, aducându-se în discuţie inclusiv derularea proiectelor cu finanţare europeană. Noi încercăm să dezvoltăm învăţământul tehnic, deoarece suntem conştienţi că este nevoie de specialişti, iar aceştia trebuie crescuţi încă din anii de şcolarizare”, a declarat prof.  Simona Ciulu, inspector de specialitate al ISJ Dolj. Ca o simplă trecere în revistă a temelor dicutate, amintim, printre altele: „Metodologia certificării nivelurilor de calificare, definite prin Cadrul Naţional al Calificărilor”, „Diseminarea proiectului ERASMUS+ de mobilitate VET „Calitate şi relevanţă în formarea specialiştilor în domeniul automaticii”, desfăşurat de Colegiul Tehnic Energetic Craiova”, Raportul vizitei de studii – Centrul pentru ucenici – Camera de Comerţ Viena (în cadrul proiectului „Formarea cadrelor didactice în domeniul competenţelor profesionale”) etc. Profesorii „tehnici” au fost consiliaţi de către prof.dr. ing. Gheorghe Manolea, Preşedinte al AGIR DOLJ, Cavaler al Ordinului Naţional „Pentru Merit”, care s-a arătat încântat de cele discutate, amânându-şi plecare de la simpozion.

Două concursuri pentru viitor

Mai mult decât atât, sâmbătă, Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja” va fi gazda a două concursuri destinate elevilor – unul interjudeţean, cu implicare naţională, celălalt judeţean. Astfel, cel la care participă elevii din cls.XI-XII, care are impact naţional, este destinat creativităţii şi inteligenţei tehnice, este la ediţia a II-a, destinat specialităţii mecanice şi este organizat în cadrul „CAD Generation”, pentru calificarea în profesia „tehnician-proiectant CAD”. „La concurs, vor participa elevi din Dolj, Olt, Gorj şi Argeş, ultimii fiind cei care au cel mai mult nevoie de specialişti, ca şi Doljul, unde sunt unităţi ale industriei constructoare de automobile. Este structurat pe trei probe – teoretic, practic şi expunere de proiecte. Cel de-al doilea concurs are nivel judeţşean, este pe profil electric, şi participă tot elevi din cls.XI-XII. Se referă la dezvoltarea abilităţilor elevilor – „Ştiinţă şi tehnologie în formarea elevilor – Electric Power” – şi încercăm să descoperim îndemânarea acestora”, a mai precizat Simona Ciulu.

Simona Ciulu

Doi elevi la faza finală a Olimpiadei „tehnice”

Practic, lucrurile nu se opresc aici. Concursul interjudeţean este ca o fază de pregătire a elevilor doljeni, pentru faza naţională a Olimpiadei Tehnice „unde avem doi elevi calificaţi . unul din clasa a XI-a, de la Liceul Tehnologic Auto, celălalt de clasa a XII-a, de la Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja”. La sfârşitul lunii aprilie, împreună cu AGIR şi Universitatea din Craiova, ISJ Dolj va desfăşura o acţiune „elev-student-inginer”, scopul fiind îndrumarea elevilor spre învăţământul tehnic superior” – Simona Ciulu. Toate eforturile depuse de către ISJ sunt demne de toată lauda, dar mai mult nu se poate obţine, dacă legislaţia nu se schimbă. Astfel, este greu de înţeles de ce un absolvent de liceu tehnic trebuie să susţină o probă, cea de-a III-a, la o disciplină , de exemplu biologia, şi nu la una de specialitate.