Odată la cinci ani, locatarii trebuie să-și vopsească blocul

0
372

Autoritățile locale vor obliga asociațiile de proprietari să aibă grijă de fațadele blocurilor. Ca și proprietarii de case, și locatarii trebuie să repare și să zugrăvească exteriorul imobilelor. Municipalitatea a stabilit și amenzi pentru asociațiile de proprietari care nu vor respecta această decizie.

Fațadele blocurilor din centrul orașului sunt în șantier în această perioadă, mai multe firme de construcții muncind din greu ca să le scoată fața imobilelor care, în cele mai multe cazuri, nu au mai văzut un strat de vopsea proaspătă de când au fost construite, adică din plină epocă a comunismului sau poate și mai demult. Se lucrează repede pentru că zona trebuie să fie pregătită să găzduiască o serie de evenimente culturale de notorietate (unul este Festivalul „Shakespeare”) care vor avea loc în această primăvară. Cu atât mai mult Craiova trebuie să dea bine și din punct de vedere estetic, măcar în centrul orașului, municipiul nostru fiind implicat într-o competiție extrem de importantă, țintind să devină Capitală Culturală Europeană în 2021.

Asociațiile de proprietari au fost prinse în regulament

În paralel cu această cosmetizare a blocurilor din centru, autoritățile locale s-au gândit că ar fi bine să se întâmple același lucru în tot orașul. Dar cum firmele nu pot să ofere sponsorizări decât pentru imobilele din centru, municipalitatea s-a oprit la locatari. Pe ordinea de zi a ședinței CLM Craiova, de joi, se află un proiect de hotărâre prin care se completează regulamentul local de gospodărire a orașului, aprobat în 2009. La capitolul privind activitățile edilitar gospodărești, pe lângă autorităţi şi instituţii publice, persoane juridice și agenţi economici, apar și asociaţiile de proprietari care au obligaţia să efectueze lucrările de reparare, consolidare, întreţinere şi curăţenie a clădirilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor.

Lucrările, pe cheltuiala locatarilor

Concret, asociaţiile de proprietari sau locatari vor avea obligaţia de a urmări comportarea în timp a imobilelor ce fac parte din respectivele asociaţii. Regulamentul precizează că trebuie să se aibă în vedere starea finisajelor exterioare, adică tencuielile, placajele exterioare, tâmplăria, straturile hidroizolante ale teraselor sau, după caz, materialul învelitorii. Evaluarea stării fizice a faţadelor se va face de o comisie care va trebui să fie constituită la nivelul fiecărei asociaţii, sub conducerea preşedintelui de asociaţie, periodic, o dată la cinci ani, concluziile urmând să fie consemnate printr-un proces-verbal. În funcţie de constatările comisiei, lucrările de reparaţie la faţade trebuie demarate în cel mult 90 de zile de la data întocmirii procesului-verbal.

Se interzice peticirea fațadelor

În cazul în care se constată deteriorări ale materialului de finisaj al faţadelor (adică la tencuieli sau placaje), regulamentul spune că reparaţiile se vor face în mod unitar, pe întregul imobil. Autoritățile interzic reparaţiile locale, ce pot genera diferenţe de culoare sau textură la faţadă. Vor fi permise reparaţiile locale doar la elementele de tâmplărie şi la învelitori, dar în aceste cazuri regulamentul spune că este obligatoriu să se utilizeze acelaşi tip de material, în aceeaşi culoare cu originalul. De asemenea, vor fi permise reparaţii locale la straturile hidroizolante ale teraselor. Totodată, Primăria Craiova a stabilit și sancțiuni pentru cei care se îngrijesc de întreținerea fațadelor clădirilor. Astfel, persoanele fizice sunt taxate cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei, iar persoanele juridice vor fi amendate cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.