Studenţii, între negocieri şi grevă pentru aprobarea Statutului

0
436

Cursanţii au finalizat de creionat Statul Studentului şi aşteaptă ca în cursul săptămânii viitoare să primească invitaţie oficială de la Ministerul Educaţiei pentru a depune documentul spre aprobare. Tinerii spun că sunt pregătiţi de negocieri, dar şi de proteste, dacă ministrul nu le va lua în seamă prevederile.

În noul Statut al Studentului, ce trebuie introdus în Carta Universitară, studenţii şi-au prevăzut drepturi care în Legea Educaţiei nu sunt bine definite. Unul dintre acestea îl constituie reprezentarea lor în proporţie de 25% în toate forurile decizionale. „În noua Lege a Educaţiei, studenţii reprezintă 25% în Senatul universităţii, însă înainte acest for alegea rectorul, iar acum, prin noile prevederi, rectorul este ales prin scrutin, la care participă toate cadrele didactice ale centrului universitar. În aceste condiţii, reprezentanţii desemnaţi ai studenţilor nu mai pot reprezenta 25% din totalul celor care decid soarta universităţii. Ceea ce nu este corect. Şi pentru a avea acest procent am trecut prevederea şi în Statut”, a precizat Alin Stoica, preşedintele COS Craiova.

Salariaţii, scutiţi de la cursuri

Tinerii nu sunt de acord nici cu articolul de Lege care le impune prezenţa obligatorie la cursuri şi au încercat să rectifice această prevedere cu un articol în Statut, prin care să fie scutiţi cei care au locuri de muncă. „Sunt foarte mulţi tineri care se întreţin singuri, îşi plătesc taxele din veniturile proprii, au chiar familii. Ori dacă se aplică această prevedere înseamnă că încurajăm abandonul studiilor. Un student nu este ca un elev, să vină zi de zi la ore sau să i se pună absenţe”, a mai precizat liderul COS Craiova. Cursanţii vor să dispună şi de o prevedere prin care să-şi aleagă materiile opţionale pentru studiu. De asemenea, ei cer mai multă finanţare pentru modernizarea infrastructurii universitare.

Bursa de studiu – ştearsă din Legea Educaţiei, reintrodusă prin Statut

Studenţii militează în Statut şi pentru menţinerea bursei de studiu, care în noua Lege a Educaţiei nu mai este prevăzută. În cuantum de 250 de lei pe lună, bursa era accesată de studenţii care aveau rezultate bune în sesiune. De asemenea, ei au prevăzut în Statut respectarea gratuităţii la serviciile medicale, drept care în ultimul timp a fost încălcat prin introducerea diverselor taxe în sistemul sanitar. „Studentul, dacă se îmbolnăveşte, trebuie să scoată bani din buzunar, pentru adeverinţe, scutiri şi chiar pentru medicamente. Tot gratuite ar trebui să fie şi intrările la teatre, muzee”, a mai spus liderul COS Craiova.

Tinerii afiliaţi la cele trei organizaţii studenţeşti din ţară au trecut aceste prevederi şi spun că sunt gata să accepte şi negocieri. În cazul în care vor fi ignorate total, ei sunt pregătiţi să declanşeze protestele. „Greva celor de la ANOSR a fost preventivă, însă noi vom declanşa proteste pe termen nelimitat. Vom boicota cursurile”, a precizat Alin Stoica.