De mâine, începe “Săptămâna Protecţiei Civile”, în România

0
525

În ziua de 28 februarie, este sărbătorită Ziua Naţională a Protecţiei Civile. Data a fost aleasă după ce, pe 28 februarie 1933, prin Decret Regal, a fost înfiinţată “Protecţia Civilă” , principalul motiv, la aceea vreme, fiind protejarea populaţiei  în faţa unor conflicte armate. Ulterior, au fost luate şi alte măuri, fiind avute în vedere incendii, inundaţii, seisme, etc. Ţinând cont de o întreagă istorie, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, din subordinea Ministerului de Interne, a luat decizia ca, sâmbătă, 25 februarie, să organizeze, în toate instituţiile aflate în subordine, Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă,  conferinţe de presă, prin care să se prezinte planurile săptămânii viitoare, care se numeşte “Săptămâna Protecţiei Civile”. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj a organizat o astfel de manifestare şi a prezentat planul săptămânii viitoare.

Sâmbătă, 25 februarie, la o oră cam nepotrivită, stabilită la nivel central, la sediul ISU Dolj a avut loc o conferinţă de presă, prin care s-au prezentat planurile zilelor următoare. “Pe 28 februarie, este celebrată Ziua Naţională a Protecţiei Civile, în aceeaşi zi având loc şi un Simpozion, unde vor fi prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai instituţiilor partenere în ceea ce înseamnă protejarea populaţiei civile. De asemenea, pe 27 februarie debutează “Săptămâna Protecţiei Civile”, în cadrul acesteia urmând să se desfăşoare, până pe 3 martie, zilnic, în intervalul orar 09.00 – 18:00, în toate subunităţile noastre, manifestări de prezentare a măsurilor de protecţie. Vor fi şi puncte de informare publică în principalele locuri aglomerate din Craiova şi Dolj, unde populaţia va fi informată despre pericole şi cum s-ar putea proteja împotriva acestora. De asemenea, vom intensifica vizitele în unităţile de învăţământ, prezentând un plan de măsuri, prin organizarea unor exerciţii de alarmare “, a precizat col. Bogdan Vlăduţoiu, inspector – şef al ISU Dolj.

Planuri de intervenţie

La prima vedere, sunt declaraţii de presă, fără prea multă consistenţă. Dar, şeful ISU Dolj a completat: “Avem un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, astfel că va fi alcătuit un program amplu, care ne va fi comunicat, prin care să se desfăşoare, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ, exerciţii de alarmare, la care vor participa atât cadrele didactice, alţi angajaţi, cât şi elevii. Mai mult, Instituţia Prefectului Dolj va distribui mai multe documente pentru intervenţii în cazul unor dezastre, aceastea urmând să fie prinse într-un program mai amplu, care va fi dispus pentru aprobare în cadrul Colegiului Prefectural. În ceea ce priveşte ultimele seisme, care au avut loc în regiunea noastră, aş atrage atenţia întregii populaţii, pentru protejare. Astfel, primul sfat ar fi să se evite panica şi să fim cât se poate de calmi. La primul tremur al pământului, nu trebuie ca lumea să se ducă spre căile de evacuare. Primul pas ar fi, dacă sunt în clădiri, oamenii să se proteje, ascunzându-se sub un mobilier rezistent, sau sub o construcţie interioară, care prezintă siguranţă. Apoi, după terminarea seismului, trebuie vizualizată o cale de ieşire, care ar fi accesibilă evacuării în siguranţă. Dacă nu este posibil, este necesară aşteptarea sosirii forţelor de intervenţie specializate “.