Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Despre alegerile din Republica Moldova

0
386

Dacă alegerile se desfăşurau corect pentru cetăţenii din Transnistria şi diaspora, blocul proeuropean ACUM ar fi avut mai multe mandate în Parlament. Modul în care a fost organizat votul pentru cetăţenii din Transnistria precum şi pentru cei din diaspora a influenţat decisiv rezultatul alegerilor din Republica Moldova, în defavoarea forțelor politice proeuropene.

“Concluziile mele după monitorizarea procesului electoral, în calitate de membru al Delegaţiei de
observatori a Parlamentului European sunt următoarele:

În timp ce pentru diaspora, Comisia Electorală Centrală a interzis votul cu paşaportul expirat, fără a le da cetățenilor posibilitatea de a vota cu cartea de identitate, pentru cei din Transnistria nu doar că votul cu cartea de identitate a fost permis, dar autorităţile au emis în perioada de dinaintea alegerilor foarte multe cărţi de identitate.

Astfel, prezenţa la vot a cetăţenilor din Transnistria a fost decisiv mai mare. Comparând prezența la vot a cetățenilor din Transnistria în anul 2016 cu cea din 2019 se observă că dacă în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2016 au votat 16.000 de persoane, la votul de ieri au participat peste 40.000.

Prezența la vot a diasporei a fost foarte redusă, de doar 2,59%, explicabilă în parte prin imposibilitatea de a vota cu cartea de identitate, în parte prin organizarea la faţa locului a secţiilor de votare. Cauza principală a acestei creşteri spectaculoase a prezenţei la vot a fost aducerea organizată la urne a cetățenilor din Transnistria, lucru pe care l-am putut observa direct la cele două secţii de vot la care am participat ca observator.

Având în vedere cele de mai sus, rezultatele votului de ieri vorbesc de la sine: diaspora a votat în proporţie de 75% în favoarea blocului proeuropean ACUM, în timp ce în una dintre secţiile de vot deschise pentru cetăţenii din Transnistria şi în care au fost prezenţi observatori ai PE, votul a fost de 60% în favoarea socialiştilor (PSRM). Aceste detalii de organizare, în care votul unei categorii de cetăţeni este favorizat, iar al alteia este obstrucţionat, influențează în mod decisiv rezultatele alegerilor, în condiţiile în care rezultatele finale situează PSRM, PD și blocul ACUM cu scoruri apropiate. După procesarea tuturor buletinelor de vot, socialiștii au 35 de deputați, democrații 30, iar blocul ACUM 26 de mandate în viitorul parlament. Raportul oficial al delegaţiei de observatori din PE conţine multe observaţii critice, referitoare la transportul organizat al cetăţenilor la urne, la presupunerea că votul acestora a fost plătit, la modul în care s-a desfăşurat campania electorală, cu presiuni asupra funcţionarilor sau utilizarea resurselor administrative, toate acestea fiind lucruri nepermise atunci când vorbim despre alegeri libere şi democratice”, a precizat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.