Scriitorul Stelian Tănase se va afla la Craiova joi, 28 februarie 2019, pentru a-și lansa volumul „Conversaţii cu Regele Mihai”, apărut în colecția Corint Istorie Autori Români a Grupului Editorial Corint (ediție îngrijită de Elena Vijulie). Evenimentul face parte dintr-un turneu ce include mai multe orașe ale țării, intenția organizatorilor fiind de a aduce în discuție aspecte mai puțin știute despre viaţa Regelui Mihai.
Lansarea volumului „Conversaţii cu Regele Mihai” va avea loc la ora 12.00, la Muzeul de Artă Craiova – Sala Oglinzilor, fiind organizată de Editura Corint şi filiala locală a Uniunii Scriitorilor din România. Alături de autor se vor afla istoricul Sorin Damean, scriitorul Mihai Firică, Emilian Ștefârță – managerul instituției-gazdă, și Flori Mihalache – director PR Editura Corint. Tot joi, 28 februarie 2019, de la 15.30, Stelian Tănase își va prezenta volumul în cadrul Târgului de Carte GAUDEAMUS, care se va desfășura în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, în perioada 27 februarie – 3 martie 2019. Momentul va fi urmat de o sesiune de autografe.
„Dorim ca prin acest turneu național de promovare să aducem în discuție aspecte mai puțin știute despre viaţa Regelui Mihai, copilăria, adolescența, anii în care a domnit, abdicarea, viața în exil, întoarcerea acasă şi, implicit, viaţa României din vremea sa. De aceea, turneul va include mai multe orașe din țară, unde vor fi organizate lansări și sesiuni de autografe cu domnul Stelian Tănase”, se precizează într-un comunicat de presă al Grupului Editorial Corint.
Stelian Tănase (n. 17 februarie 1952, București) este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic. Este absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București (1977). Opera sa are trei părți importante: textele ficționale (literatura), textele nonficționale (știință politică, istorie, cercetarea arhivelor), memorialistica.
În 2017, Stelian Tănase împreună cu Elena Vijulie publicau la Editura RAO volumul „Dinastia”, în care prezintă, de asemenea, câteva aspecte ale dinastiei regale din țara noastră, prin cei trei regi care au făurit România modernă – Carol I, Ferdinand și Mihai I –, precum și contribuția Reginei Maria sau derapajele politice ale lui Carol al II-lea.
«Apărut pentru a marca un an de la dispariția Regelui Mihai, titlul „Conversații cu Regele Mihai” este rezultatul transcrierii fidele a înregistrărilor audio/video realizate de scriitorul Stelian Tănase cu Regele Mihai de-a lungul mai multor zile, în aprilie 2005. Dialogul este completat cu fotografii inedite și documente din Arhiva Casei Regale și de la Arhivele Naționale ale României.
Tragedia Regelui Mihai desenează pe fundalul unei întregi epoci un om de o extraordinară forţă morală. Dincolo de istorie şi în pofida ei, Regele Mihai este un model. Prin curaj, tragere de inimă și credinţă. Un om care a cunoscut gloria şi sărăcia, viaţa într-o familie mare şi singurătatea absolută. Modest, răbdător, de o majestate naturală. Serios, dar cu un ascuţit simţ al umorului». (www.edituracorint.ro)