Eveniment care inaugurează Programul Lectura în fiecare an de Mărţişor şi care, timp de cinci zile, transformă Cetatea Băniei în punctul de atracţie al pieţei naţionale de carte, Târgul de Carte GAUDEAMUS se va deschide oficial miercuri, ora 12.00, în foaierul Teatrului Național din Craiova (TNC). Organizat de Radio România, prin echipa GAUDEAMUS şi Radio Oltenia Craiova, programul de evenimente este unul dens și variat, cuprinzând lansări şi prezentări de carte, dezbateri, întâlniri cu scriitorii şi sesiuni de autografe şi momente artistice. Târgul de Carte GAUDEAMUS va putea fi vizitat de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00, iar duminică, 4 martie, între 10.00 şi 14.00, intrarea publicului fiind liberă. Cotidianul „Cuvântul Libertății” va fi, și în acest an, partener GAUDEAMUS, urmând să mediatizeze evenimentele din cadrul Târgului.
Sărbătoarea cărţii, în format de primăvară, va avea loc în acest an între 28 februarie şi 4 martie, în spaţiul familiar şi drag craiovenilor, care a găzduit toate ediţiile precedente: foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. „16 ediţii, peste 199.000 de vizitatori, sute de evenimente culturale găzduite până acum şi, mai ales, bucuria miilor de cititori care îi trec pragul an de an, recomandă GAUDEAMUS Craiova, una dintre cele mai importante componente ale Caravanei GAUDEAMUS, drept un real reper al vieţii culturale din această zonă a ţării”, menționează organizatorii.
Deschiderea oficială va avea loc în transmisiune directă la Radio România Oltenie Craiova și în prezența președintelui de onoare al Târgului, conf. univ. dr. Gabriel Coșoveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova, și a reprezentanților administrației publice locale.
Se lansează monografia orașului și cea a Universității din Craiova
Pe lângă importante reduceri de preţuri, pachete şi oferte promoţionale, în oferta deja tradițională a Târgului GAUDEAMUS sunt anunțate mii de volume, unele aflate la prima ediţie în limba română, pentru toate vârstele şi gusturile, o selecţie bogată de titluri reprezentative pentru piaţa românească – carte, audiobook, CD/DVD, jocuri educative – multe dintre ele extrem de potrivite pentru a fi oferite celor dragi alături de sau chiar în locul tradiţionalului mărţişor, de 1 Martie şi, de ce nu, de 8 Martie.
Între lansările de carte anunțate se remarcă „Orașul Craiova” / „Craiova City” – Monografie (ediție bilingvă: română-engleză) – realizată în colaborare de Editura Sitech și Editura Beladin din Craiova, coordonatori prof. univ. dr. Dumitru Otovescu și conf. univ. dr. Cristina Otovescu (28 februarie, ora 12.30); „Aproape un secol de dinastie. Povestea monarhiei române de ieri, pentru tinerii de azi și de mâine” de Adrian Cioroianu – „Scrisul Românesc” Fundația-Editura (1 martie, ora 13.30); „Monografia Universității din Craiova” – coordonatori prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu și prof. univ. dr. Dumitru Otovescu (2 martie, ora 12.00). De asemenea, sâmbătă, 3 martie, ora 15.00, va fi lansat spectacolul radiofonic „OVIDIU – Exilatul de la Pontul Euxin”, în interpretarea actorului Emil Boroghină – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso.
În Anul Centenarului Marii Uniri, dezbatere pe tema lecturii de poezie patriotică
Publicul craiovean este invitat, pe parcursul celor cinci zile, și la mai multe dezbateri, pe diverse teme: „Tradiție și actualitate. De la începuturile presei literare craiovene până la peisajul revuistic de astăzi”, organizată de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (28 februarie, ora 13.30); „Radio și sport. Performanța sportivă – de la teorie la practică”, organizată de Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității din Craiova (2 martie, ora 11.00); „Cititul dăunează grav inculturii” (în anul Centenarului Marii Uniri, despre patriotism și poezia patriotică), organizată de Radio România Oltenia Craiova și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj (2 martie, ora 13.00).
Proiectele de tradiție, reluate și la această ediție
În programul Târgului se mai regăsesc finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, adresat liceenilor din clasele terminale, proiectul „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”, cu participarea elevilor din zona Olteniei premiaţi la concursuri internaţionale la diverse discipline, concursul „Miss Lectura” şi Tombola Gaudeamus, ambele cu premii extrem de atractive. De asemenea, va fi reluat proiectul „Cărţile se întorc acasă”, prin intermediul căruia volumele donate cu prilejul evenimentelor din seria GAUDEAMUS, începând cu anul 2010, ajung în biblioteci publice, majoritatea din mediul rural, subfinanţate la capitolul achiziţii.