Cinci candidaţi luptă pentru şefia FIFA

0
205

Giani Infantino şi şeicul Salman din Bahrain sunt principalii favoriţi să conducă fotbalul mondial

Noul preşedinte al FIFA va fi ales astăzi, dintre cinci candidaţi, la Congresul extraordinar al forului mondial, cu o majoritate de două treimi în primul tur de scrutin, după care în următorul tur va fi suficientă o majoritate simplă de voturi exprimate secret. FIFA are 209 federaţii membre, caz în care cele două treimi înseamnă 140 de voturi, iar 105 voturi înseamnă majoritate simplă. Dacă niciun candidat nu va ieşi învingător din primul tur, atunci candidatul cu cel mai mic număr de voturi primite va fi eliminat pentru următorul tur de scrutin şi tot aşa până când vor rămâne doar doi candidaţi, iar disputa va fi tranşată cu o majoritate simplă. Potrivit regulamentului, votul secret este obligatoriu, chiar dacă există un singur candidat, dar în acel caz o simplă majoritate de voturi e suficientă pentru primul tur de scrutin. Delegaţii federaţiilor membre nu vor intra în cabinele de vot cu telefoanele mobile, pentru a nu putea fotografia felul în care au votat.

FRF îl votează pe Giani Infantino

Preferatul Federaţiei Române de Fotbal, italianul Gianni Infantino, este unul din cei doi favoriţi la alegerile pentru preşedinţia FIFA, celălalt fiind şeicul Salman, din Bahrain, preşedintele Confederaţiei asiatice. Sud-africanul Tokyo Sexwale face parte dintre cei trei candidaţi cotaţi cu şanse minime, alături de francezul Jerome Champagne, fost secretar general adjunct al FIFA, şi de prinţul iordanian Ali. Fiecare candidat va avea dreptul la un discurs de 15 minute în faţa Congresului în care să-şi prezinte programul.

Giani Infantino susţine creşterea numărului de echipe de la 32 la 40 la Cupa Mondială şi susţinerea candidaturilor comune, de două sau mai multe ţări din aceeaşi regiune pentru Cupa Mondială.

Şeicul Salman propune împărţirea FIFA în două entităţi, una care se ocupă de partea comercială şi financiară, iar cealaltă de dezvoltarea fotbalului şi gestionarea tuturor competiţiilor de sub umbrela FIFA.

Jerome Champagne propune mărirea numărului de echipe participante la turneele finale al CM la 40, reorganizarea sistemului de acordare a ajutoarelor financiare pe principiul cel mai sărac primeşte cel mai mult.

Tokyo Sexwale propune venituri mai mari pentru federaţiile naţionale, prin acceptarea siglelor sponsorilor pe tricourile echipelor naţionale.

Prinţului Ali vrea şi el mărirea numărului echipelor participante la turneele finale ale Cupei Mondiale şi acordarea de puteri mai mari federaţiilor naţionale, jucătorilor, antrenorilor, fanilor şi sponsorilor. Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a respins cererea Prinţului Ali al Iordaniei de amânare a alegerilor pentru preşedinţia FIFA.

Cotele bookmakerilor pentru cei cinci candidaţi

Giani Infantino – 15 la 8

Salman al Khalifa – 15 la 8

Prinţul Ali – 8 la 1

Tokyo Sexwale – 66 la 1

Jerome Champagne 66 la 1

Lista preşedinţilor FIFA până în prezent:

1904-1906 Robert Guerin (Franţa)

1906-1918 Daniel Woolfall (Anglia)

1921-1954 Jules Rimet (Franţa)

1954-1955 Rodolphe Seeldrayers (Belgia)

1955-1961 Arthur Drewry (Anglia)

1961-1974 Stanley Rous (Anglia)

1974-1998 Joao Havelange (Brazilia)

1998-2016 Joseph S. Blatter (Elveţia)