Cod galben de inundaţii pe Jiu şi Desnăţui

0
401

Hidrologii au emis, ieri, o avertizare cod galben de inundaţii ce vizează mai multe cursuri de apă din ţară, între care şi râul Jiu, dar şi Desnăţui. Începând de azi-noapte şi până vineri după-amiază, la ora 16.00, se pot produce inundaţii locale pe râuri din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

Potrivit avertizării, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele zile, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării.

Este cod galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Timiş superior şi unii afluenţi ai săi din bazinul mijlociu şi inferior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Drincea, Desnăţui, Jiu superior şi mijlociu, în amonte de Podari şi afluenţii săi (judeţele Mehedinţi, Gorj, Hunedoara şi Dolj), afluenţii Oltului inferior (din judeţele Vâlcea, Dolj, Olt şi Argeş), Argeş superior (judeţele Argeş şi Dâmboviţa) şi Prahova (judeţul Prahova). Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile din judeţele  Caraş Severin, Gorj, Dolj şi Mehedinţi. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior.

Potrivit unei informări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM),  de aseară de la ora 20.00 şi până azi la ora 12.00, va ploua în majoritatea regiunilor, iar în Oltenia şi în zona deluroasă şi montană a Banatului şi Munteniei, cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 15 – 20 de litri pe metru pătrat. În acelaşi interval, pe crestele înalte de munte va fi lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va avea unele intensificări, cu precădere în masivele sudice (Munţii Banatului şi Carpaţii Meridionali), spulberând zăpada.