„Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern”

0
118

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat, astăzi dimineaţa, că actuala depreciere a leului are printre cauze importurile foarte mari.

„Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze «controlat» cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”, au scris reprezentanţii PSD, joi seara, pe pagina de Facebook a partidului. Într-un video ataşat acestei postări, este prezentat articolul 2 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR care prevede că printre atribuţiile BNR se numără şi „cea de elaborare şi aplicare a politicii monetare şi a politicii de curs de schimb”. „Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlată, acesta fiind în concordanţă cu utilizarea ţintelor de inflaţie ca ancoră nominală a politicii monetare şi permiţând un răspuns flexibil al acestei politici la şocurile neprevăzute ce pot afecta economia”, este menţionat pe site-ul Băncii centrale, la secţiunea Regimul cursului de schimb al leului.

Cursul de schimb leu/euro a încheiat vineri a treia săptămână cu un nou maxim istoric, de 4,7648 lei, ca urmare a unei creşteri de 0,17% faţă de miercuri, joi fiind zi nelucrătoare, potrivit datelor afişate de BNR, fiind a opta zi de creştere consecutivă. De la începutul acestui an până în prezent, leul s-a depreciat cu 2,16% în faţa euro.