Plătim din ce în ce mai scump ca oraşul nostru să arate decent: pentru străzi şi părculeţe curate, pentru ca platformele din preajma blocurilor să nu fie înţesate de gunoaie. Ultimul preţ trebuie să îl achite chiar craiovenii, dacă aleşii locali vor răspunde astăzi cu un vot favorabil pe proiectul de majorare a tarifelor de salubrizare. La această mărire s-ar putea adauga şi o alta, SC Eco Sud fiind în expectativă cu o nouă solicitare de majorare a tarifului de depozitare în rampă, de la 21 la 36 de euro pe tonă.
SC Salubritate a deschis subiectul în urmă cu trei săptămâni, când a informat, prin intermediul unui comunicat de presă, toţi locuitorii din Craiova că, de la 1 ianuarie, a intrat în vigoare „taxa pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare” şi se studiază acum modalitatea prin care aceasta ar urma să fie aplicată. Reprezentanţii Salubrităţii se plângeau, la vremea respectivă, că necesită un timp de studiu deoarece actul normativ conţinea doar indicaţii adresate strict plătitorilor acestei taxe către Administraţia Fondului pentru Mediu, dar îi asigurau pe abonaţi că, printr-o cooperare cu toţi factorii implicaţi, se va găsi „o soluţie adecvată”.
Soluţia: să suporte craiovenii
Între timp, soluţia a fost găsită şi este propusă, astăzi, consilierilor locali spre aprobare. Pe ordinea de zi a şedinţei CLM Craiova se află un proiect de hotărâre care propune introducerea mult disputatei taxe de mediu în preţul de colectare şi transport a gunoiului de la populaţie. Cu alte cuvinte, cei care au fost găsiţi buni de plată au fost craiovenii. Aceştia sunt cei care vor scoate ceva mai mulţi bani pentru a locui un oraş curat, dacă aleşii locali vor vota pentru acest proiect. Cum iniţiativa de mărire a taxei a fost asumată de executivul primăriei, se prea poate ca proiectul de treacă la vot, PSD şi ALDE deţinând majoritatea necesară.
Liberalii cer vot pentru interesul locuitorilor
Consilierii opoziţiei au anunţat, ieri, că se vor opune, prin vot, acestei propuneri. Liberalul Marian Vasile a postat, pe pagina sa de facebook, un mesaj adresat consilierilor puterii, îndemnându-i să voteze în interesul craiovenilor. ”În şedinţa de mâine (n.r. – astăzi) a Consiliului Local, consilierii PNL se vor opune acestui bir. Sperăm din tot sufletul ca majoritatea PSD+PMP+ALDE din consiliul local să voteze în interesul craiovenilor! Unul din efectele acestei noi taxe este creşterea cheltuielilor în vederea obţinerii unei autorizaţii de construire cu cateva milioane sau zeci de milioane de lei (vechi)”, a postat consilierul PNL.
Ce măriri aduce această nouă taxă
Potrivit calculelor Salubrităţii, prin includerea acestei taxe de mediu, costurile pentru colectarea şi transportul gunoiului intervine o majorare cuprinsă între 2 şi 200 de lei. Concret, persoanele fizice şi asociaţiile de proprietari vor plăti un tarif de 9,04 de lei pe persoană (cu 2,32 de lei mai mult); agenţii economici şi instituţiile publice – 107,05 lei pe metru cub de gunoi (cu 33,32 de lei mai mult). Deşeurile rezultate din activităţile de construcţie şi demolări sunt taxate, în mod obişnuit, mai mult, după majorarea aplicată tariful fiind de 316,11 lei pe metru cub (cu 201,87 de lei mai mult).
Eco Sud, scoasă din calcul
O altă variantă de lucru ar fi fost ca taxa de mediu să fie plătită de administratorul depozitului ecologic de la Mofleni, în speţă SC Eco Sud. Autorităţile spun, în raport, că s-a studiat şi această posibilitate, dar că nu actul normativ prezintă „neclarităţi” în această privinţă, însă „în situaţia în care tot serviciul de salubrizare este finanţat prin taxe colectate de autorităţile administraţiei publice locale de la populaţie, este normal ca şi această taxă de depozitare să fie încasată tot de la populaţie”, argumentează municipalitatea. La un ccalcul concret, pentru o cantitate de gunoi de 85.000 de tone, cât au fost aduse în rampă numai de pe teritoriul Craiovei, în decursul anului 2016, SC Eco Sud ar fi trebuit să achite o taxă de mediu de 6.800.000 de lei, fără TVA. Asta doar teoretic, pentru că, practic, acest lucru l-ar putea face craiovenii.