CLM Craiova a aprobat tranzacţia cu Uniunea Compozitorilor

0
442

Consilierii municipali au aprobat, ieri, cu unanimitate de voturi, stingerea, prin tranzacţie, a litigiului dintre Primăria Craiova şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, pentru o sumă de aproximativ 360.000 de lei. Banii reprezintă o cotă de 5% pe care fosta administraţie a Craiovei trebuie să o verse în contul drepturilor de autor pentru toate piesele muzicale care s-au cântat la concertele şi evenimentele culturale din perioada 2006-2011.

Deşi se aşteaptau discuţii pe marginea acestui proiect de hotărâre, care a fost supus votului aleşilor locali în şedinţa extraordinară de ieri, comentariile au lipsit cu desăvârşire. Preşedintele de şedinţă, Nicuşor Cotescu, a avut nevoie doar de ctrei minunte pentru a prezida plenul CLM, ba chiar a făcut şi o glumă spunând că poate va avea şi el ocazia să conducă o şedinţă. Pentru că nu a existat nici o intervenţie din sală şi nici primarul Lia Olguţa Vasilescu nu a venit cu vreun comentariu, proiectul a fost supus imediat votului şi a fost aprobat de toţi aleşii locali aflaţi în sală.

Tranzacţia va fi supusă, din nou, la vot

Înainte de vot, juristul-şef al Primăriei Craiova, Ovidiu Mischianu, a anunţat că proiectul de hotărâre a suferit, totuşi, o modificare, în sensul că a fost introdus un punct doi care prevede ca respectivul contract de tranzacţie să fie votat ulterior tot de aleşii locali. După închiderea şedinţei, acesta a explicat că tranzacţia a fost acceptată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, dar nu şi forma de contract propusă de municipalitate. „Noi am trimis o formă a contractului de tranzacţie, dar ei au respins-o şi au precizat că vor veni cu contractul lor. Nu se pune problema să refuze această ofertă de tranzacţie pe care am avansat-o noi deoarece s-a discutat foarte ferm pe acest aspect. Oricum, se va veni apoi cu contractul de tranzacţie pentru a fi votat de consilieri”, a declarat Mischianu.

Procesul se judecă azi la Tribunalul Bucureşti

Potrivit autorităţilor, proiectul de hotărâre se impunea să fie supus, ieri, votului consilierilor municipali deoarece, astăzi, se judecă procesul dintre cele două părţi, Primăria Craiova şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, procesul aflându-se pe rolul Tribunalului Bucureşti. „Uniunea compozitorilor  nu ne-a transmis deocamdată contractul lor de tranzacţie, dar pentru dosarul de mâine (n.r. astăzi), care se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, avem nevoie de acordul de principiu al consilierilor. Și de aceea, am venit cu acest proiect de hotărâre”, a explicat juristul Ovidiu Mischianu.

Penalităţi şi despăgubiri, urmărite an de an

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a dat în judecată Primăria Craiova în anul 2011, la Tribunalul Bucureşti, cerând instituţiei să-i plătească remuneraţiile de 5% din costurilede organizare a spectacolelor care s-au derulat în perioada 2006-2011, cu penalităţi de întârziere şi despăgubiri calculate la triplul remuneraţiilor ce ar fi fost legal datorate. Din momentul iniţierii procesului, au fost nu mai puţin de 30 de termene de judecată în care au fost întocmite, la solicitarea instanţei, şi rapoarte de expertiză contabilă judiciară. În cele din urmă, expertul a stabilit că Primăria Craiova trebuie să-i plătească uniunii compozitorilor o sumă de 535.429 de lei – remuneraţie cu TVA; 2,6 milioane de lei – penalităţi la remuneraţia restantă datorată şi 1,8 milioane de lei – despăgubiri calculate ca remuneraţie triplă, cu TVA.

Un playlist de 360.000 de lei

Primăria Craiova a propus Uniunii să stingă acest litigiu vechi şi a venit, aşadar, cu o formulă de negociere. Autorităţile au propus să plătească, în contul sumei de 4.935.429 de lei – calculată de reclamantă – doar o sumă de 360.000 de lei. În contul acestor bani, Uniunea compozitorilor a trecut pe listă aproape toate piesele muzicale care s-au auzit în Bănie în decursul anilor 2006-2011, începând cu Zilele Craiovei şi terminând cu manifestările culturale dedicate poetului Marin Sorescu. Nu lipsesc nici mini-concertele dedicate copiilor pentru zilele de 1 Iunie sau Ziua Îndrăgostiţilor sau concertele de Crăciun şi Paşte.