Salubritatea, sub aripa RAADPFL Craiova

1
162

Pentru că nu mai este serviciu public, ci este societate comercială, salubritatea craioveană nu mai poate primi nici un leu de la Primăria Craiova. Primarul Antonie Solomon a explicat, ieri, că instituţia sa nu mai poate acorda subvenţii pentru că se află în conflict de interese, iar soluţia juridică ar fi ca Salubritatea să devină, din nou, serviciu public.

Primarul Antonie Solomon a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că problemele nu s-au rezolvat la Salubritate. Ba, din contră, s-au agravat şi mai mult. “Ne-am lovit de un impediment în problema contractului de delegare. Din câte se pare, societatea noastră e incompatibilă, având ca unic acţionar municipiul Craiova. Căutăm în acest moment o soluţie legală să ieşim din impas”, a declarat Solomon. Cu alte cuvinte, pentru că municipalitatea figurează ca acţionar în cadrul societăţii Salubritate SRL, nu mai poate da bani de la bugetul local pentru diversele activităţi, cum ar fi cele de strâns şi ridicat gunoaiele, chiar şi deszăpezierea din această iarnă. Dacă ar face acest lucru, ar fi acuzată de conflict de interese şi ar cădea sub incidenţa legii.

Privatizare sau reorganizare

Tot ieri însă, Solomon a venit şi cu soluţia pe care o pregăteşte în privinţa acestei societăţi. Subliniind că nu el a fost cel care a venit cu ideea transformării fostului serviciu în societate comercială, acest lucru făcându-se cât timp se afla în arest, primarul a spus că sunt posibile două lucruri: ori ca societatea să rămână în stadiul actual, iar activitatea de salubrizare a Craiovei să fie scoasă la licitaţie – caz în care societatea ar intra în competiţie cu alţi operatori. Mai există şi a doua variantă, pe care Executivul se şi pregăteşte să o aplice, şi aceasta constă în revenirea la forma iniţială, de serviciu public. “În luna februarie vreau să propun Consiliului Local Municipal Craiova ca acest SRL să-l transformăm în serviciu pe care să-l trecem în subordinea RAADPF, la Zone Verzi”, a spus Antonie Solomon.

Flaviu Sirop

Administratorul societăţii îl acuză pe primar de incompetenţă

La scurt timp după conferinţa de presă a primarului, administratorul SC Salubritate SRL, Flaviu Sirop, a convocat propria sa conferinţă, în care l-a acuzat pe edilul-şef de incompetenţă. “Eu cred că domnul primar dă dovadă de incompetenţă. Am tăcut câteva luni, cât ne-am ocupat de documentaţie şi de licenţă, dar nu se mai poate ca la nesfârşit să se spele pe mâini. Păi nu spunea dumnealui, în luna decembrie, că a rezolvat problema pe un an de zile? Atunci nu eram incompatibili, iar s-au răzgândit primarul şi specialiştii cu care se consultă? Noi ne-am făcut partea noastră de treabă – am obţinut licenţa provizorie pe un an, iar Primăria avea sarcina să găsească modalitatea legală prin care să ne delege activitatea de salubrizare. Prin urmare, ei nu şi-au făcut datoria”, a spus Sirop.

Conducerea Salubrităţii SRL nu vine cu nici o soluţie

În acelaşi timp, administratorul Sirop a recunoscut că societatea de salubritate nu îşi mai poate desfăşura activităţile decât până în luna martie a acestui an. El a precizat, în schimb, că este de acord cu  varianta pe care vrea să o iniţieze primarul Antonie Solomon. “Nu am zis că nu am fi de acord să trecem în subordinea Regiei, dar, din câte cunosc eu, legislaţia nu ne permite asta. Dacă asta ar fi soluţia salvatoare pentru cei 540 de oameni, atunci salut iniţiativa, dar cred că vorbim despre nişte lucruri care nu se vor întâmpla”, a mai spus acesta. Administratorul SC Salubritate SRL a arătat că nu se poate merge, totuşi, nici în această direcţie, pentru că la mijloc există un contract de delegare semnat pe 49 de ani. Nu a venit, în schimb, cu nici o altă soluţie de rezolvare.

 

1 COMENTARIU

  1. Domnul primar s-a invatat sa conduca acest oras doar de zilele Craiovei, cu lautari,mici si bere.E nevoie de mult mai mult, domnule Solomon!Nu va ganditi la cei 500 de oameni care raman fara loc de munca?Domnul director Sirop a dovedit ca s-a implicat in acest proiect, dumneavoastra ce ati facut?Felicitari domnului director Sirop, care a facut o treaba foarte buna, contrar asteptarilor multora, care la numirea sa in aceasta functie carcoteau pe la colturi..

Comments are closed.