Codul portocaliu, menţinut cel puţin până în această seară – Temperaturile scad considerabil, iar ninsorile vor continua

0
390

Dacă până acum vi s-a părut că a fost frig, ei bine pregătiţi-vă pentru o vreme cu adevărat geroasă. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) – Centrul Regional Oltenia a anunţat că temperaturile vor scădea de la o zi la alta în Craiova şi în judeţ, urmând ca la sfârşitul săptămânii mercurul din termometre să nu depăşească –10 grade şi că, cel puţin până sâmbătă, va continua să ningă pe arii extinse. Dată fiind prognoza, toate instituţiile responsabile sunt în stare de alertă, pentru ca în judeţ să nu existe probleme cu traficul, cu alimentarea de agent termic şi electricitate.

Doljul este unul dintre cele 17 judeţe aflate sub avertizare de cod portocaliu de ninsoare şi viscol, avertizare care, potrivit reprezentanţilor ANM, se menţine cel puţin până în această seară, cu posibilitatea ca ea să fie prelungită, în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice.

Drumarii au folosit ieri 110 tone de material antiderapant

Vremea nu s-a dezis prognozei, astfel că ninsoarea a căzut din abundenţă în tot judeţul. Societatea pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri (SCLDP), aflată în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, a intervenit, ieri, cu 32 de utilaje, pe 34 de drumuri judeţene, pentru a deszăpezi mai multe sectoare de drum acoperite cu zăpadă. Drumarii Societăţii pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri au folosit pentru deszăpezire aproximativ 110 tone de material antiderapant, respectiv sare şi nisip, utilajele intervenind în principal în pante şi curbe. „Nu există drumuri judeţene închise circulaţiei rutiere. Nu au fost înregistrate evenimente importante, însă circulaţia rutieră se face în condiţii de iarnă”, a declarat directorul general al Societăţii pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri, Gheorghe Mâciu. Potrivit sursei citate, societatea deţine 116 utilaje, pregătite să intervină pentru deszăpezire, având în stoc 5.300 tone de nisip şi 900 tone de sare. SCLDP Dolj administrează o reţea de drumuri judeţene care măsoară peste 1.100 kilometri.

Rezervă de paturi în toate spitalele

Convocaţi ieri, la Prefectura Dolj, şefii instituţiilor judeţene care fac parte din Comandamentul de iarnă au afirmat că, cel puţin până la ora 15.00, ora la care a avut loc întâlnirea, nu s-au confruntat cu probleme. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Nicolae Giugea, le-a transmis acestora, dar şi primarilor din judeţ, să acorde maximă atenţie oricărui inconvenient care ar putea perturba activitatea din şcoli, spitale sau care ar putea afecta traficul rutier.

“Direcţia de Sănătate Publică să transmită către toate spitalele că trebuie să-şi facă rezerve de paturi, pentru situaţiile de urgenţă. Atenţie, de asemenea, la Administraţia Apelor, să nu avem blocaje pe râuri şi Dunăre, iar la ANIF – toate staţiile de desecare să fie puse sub tensiune”, le-a precizat prefectul. Acesta a mai spus că, acolo unde este cazul, să fie impuse restricţii de circulaţie, având în vedere că până la ora 18.00 în Dolj este anunţat viscol puternic, cu o viteză a vântului poate depăşi la rafală 80-90 km/h, determinând diminuarea severă a vizibilităţii (sub 50 m) şi troienirea zăpezii.

Comuna Negoieşti s-a bucurat de cea mai mare cantitate de precipitaţii

Conform datelor transmise de staţiile hidrometrice aflate pe teritoriul Administraţiei Bazinale de Apă “Jiu”, cantitatea maximă de precipitaţii şi grosimea maximă a stratului de zăpadă în bazinul hidrografic Jiu, în speţă în Dolj, a fost înregistrată, ieri, la Negoieşti – 17 l/mp, respectiv un strat de zăpadă de 5 cm la Răcari. În Dolj, cantităţile de precipitaţii înregistrate au totalizat: 14.8 l/mp la Filiaşi, 7.2 l/mp la Răcari, 7.6 l/mp la Podari, 5.5 l/mp la Zăval, 3.9 l/mp la Scaieşti, 8.2 l/mp la Albeşti, 6.5 l/mp la Breasta, 3.3 l/mp la Călugărei, 11.5 l/mp la Drăgoia, 10.3 l/mp la Goicea, 13 l/mp la Gabru, 9.4 l/mp la Afumaţi, 15.0 l/mp la Fântânele, 11.5 l/mp la Băileşti şi 16.0 l/mp la Craiova.

Jiul, în uşoară creştere

Pe râul Jiu, nivelurile la staţiile hidrometrice au fost staţionare şi în creştere, cu 2 până la 5 cm, situându-se sub cotele de apărare. Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al ABA “Jiu”, precum şi de INHGA-CNPH, în următorul interval nivelurile şi debitele la staţiile hidrometrice vor fi în general în creştere uşoară, datorită efectului combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

Debitul Dunării va atinge valori apropiate de media lunii ianuarie

Şi debitul Dunării este în uşoară creştere, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, însă se situează tot sub media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s). “În următorul interval, debitul Dunării la intrarea în ţară, conform prognozei INHGA, va fi în creştere până la valoarea de 3.800 mc/s. Pentru intervalul 27-31 ianuarie a.c., debitul Dunării va fi în creştere, ajungând la valoarea de 4.800 mc/s până în penultima zi a intervalului de prognoză, când va fi în scădere, până la valoarea de 4.700 mc/s, sub media multianuală a lunii ianuarie, respectiv 4.950 mc/s”, a precizat directorul ABA “Jiu”, Cosmin Călin.