Palatul Victoria va fi iluminat în portocaliu, în această seară, cu prilejul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violențelor împotriva Femeilor.
Guvernul României se alătură astfel campaniei globale UNiTE pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, care se desfășoară anual în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. Tema campaniei de anul acesta – “Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!” – atrage atenția asupra urgenței unor măsuri care să asigure resursele necesare pentru combaterea și prevenirea violenței de gen și pentru colectarea de date despre acest fenomen în contextul pandemiei COVID-19, ținând cont de faptul că, la nivel mondial, în condițiile de lockdown impuse de pandemie s-a constatat o creștere îngrijorătoare a cazurilor de violență domestică.
”Comportamentul abuziv asupra femeilor nu poate fi tolerat în nicio societate, este un fenomen inacceptabil și nedemn pentru secolul în care trăim, dar care, din păcate, este încă departe de a fi rezolvat. Trist pentru noi este faptul că și în România mai există femei a căror viață este marcată de violențe fizice și verbale sau de acte de hărțuire cărora le sunt victime acasă, pe stradă și, uneori, chiar la locul de muncă.
Condamn ferm orice manifestări de acest fel, care nu se justifică sub nici un motiv. Cei vinovați trebuie să plătească pentru faptele lor, iar femeile victime ale violențelor au nevoie de sprijinul nostru.
În contextul creșterii globale a violențelor și conflictelor domestice pe fondul restricțiilor impuse de pandemie, apreciez abordarea secretarului general al ONU, António Guterres, care în primăvara acestui an a propus includerea măsurilor de prevenire și combatere a violențelor domestice în programele de măsuri anti-COVID la nivel local sau național, acolo unde este cazul.
Respectul și empatia față de toți cei alături de care trăim înseamnă civilizație, iar comportamentul abuziv trebuie descurajat și sancționat de fiecare dintre noi și de autorități. Eliminarea violențelor împotriva femeilor implică responsabilitate începând de acasă și de la școală, oferindu-le copiilor exemplul unei vieți în armonie și respect față de ceilalți, dar și responsabilitate din partea instituțiilor abilitate să prevină și să sancționeze comportamentele abuzive”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.