Craiovenii au votat să nu mai plece tinerii din țară

0
5180
     Craiovenii au venit la vot încrezători, cu convingerea că votul pe care l-au depus în urne le va schimba viața în mai bine. Dacă până acum gândurile pensionarilor erau concentrate pe bani și pensii, de această dată cei mai mulți și-au îndreptat atenția spre tineri, spunând că au votat pentru ca nepoții lor să nu mai fie nevoiți să plece din țară. Cei aflați la mijlocul vieții și-au dorit o țară cu stabilitate economică și lipsită de corupție. Tinerii au mers în secțiile de votare cu speranța de a locui într-o țară măcar un pic ca afară și care să le ofere locuri de muncă mai bine plătite.
La secția de votare nr. 32 din cartierul Valea Roșie, la orele prânzului, era un pic de forfotă. Pe aleea spre școala care a găzduit scrutinul pentru alegerea președintelui, cei care mergeau la vot își intersectau pași cu cei care ieșeau deja de la vot. Mulți se cunoașteau întrei ei, locuind în blocurile învecinate, și se salutau în treacăt. Cei care își exercitaseră deja votul se opreau în loc și erau dornici de o conversație pe tema votului. Preocupați să-și caute actul de identitate, ceilalți arătau că se grăbesc și urcau repejor scările în secția de votare. Pe hol, îi întâmpina un val de căldură, care se făcea și mai puternic odată ajunși în secția de votare, o sală de clasă aranjată cu cabine, o urnă și mese la care așteptau membrii comisiei de votare. După ce îi era scanat buletinul, votantul primea buletinul de vot și ștampila, după care era invitat să voteze. Cu totul, votul în sine nu dura mai mult de un minut.
”Să vină toți copiii înapoi în țară”
     Cei mai mulți dintre cei care au trecut pragul secției de votare, în răstimp de o oră cât am poposit noi acolo, au fost bătrâni. De obicei, veneau la vot în familie sau însoțiți de către un vecin. Pentru unii dintre aceștia, drumul era anevoios, pășeau încet, sprijinindu-se de brațul celuilalt sau ajutându-se de un baston. Doi pensionari, soț și soție, au ieșit de la vot ușor sceptici. Votaseră candidatul preferat, dar, cu toate acestea, nu știau dacă viitorul președinte va reuși să rezolve lucrurile în țară. „Am votat pentru o schimbare și să le fie mai bine copiilor noștri. Copiii noștri au fost plecați în străinătate, am fost și noi plecați și știm ce este viața acolo. Vrem să vină toți copiii înapoi în țară. Sincer să fiu, noi vrem schimbare, dar nu știu ce va fi pentru că, de atâția ani, fiecare care a venit la putere a promis, dar nu prea a făcut nimic. Este adevărat că nu poate să realizeze în totalitate, dar cât de cât. Nu m-a convins nici unul, dar a trebuit să votăm. Venim la vot la fiecare alegeri pentru că este obligația noastră”, a mărturisit soția. „Să se respecte legile țării și să nu se mai fure. Dacă se fură în continuare, nu știu cum va fi viața noastră”, a completat-o soțul.

„Să aibă tineretul locuri de muncă”
     Un bătrân singur, cu mers șovăitor, a spus că a votat cu gândul la tineri, ca aceștia să nu mai plece din țară. „Eu cred că trebuie să se facă ceva condiții ca să nu mai plece tineretul din țară. Ar fi o mare chestie dacă se va realiza ceva în direcția aceasta. Am copiii și se gândesc și ei să plece în străinătate pentru că nu este nici o șansă să rezolve ceva aici”, a spus acesta. Cu același gând a votat și o bătrânică, pe care o însoțea la vot o vecină de bloc. „Am votat pentru o schimbare și să se întoarcă în țară toți copiii. Am un nepot plecat în Anglia și vreau să fie mai bine în România, să nu se mai ducă să muncească la străini. Sunt bătrâni care sunt neputincioși și care rămân singuri, iar ei stau pe acolo. Am votat pentru ei, am votat și data trecută și cred că toți trebuie să venim și să votăm pentru că așa este bine. Să aibă tineretul locuri de muncă și să fie plătiți mai bine”.
„Să avem un trai decent”
     Aflat în prag de pensionare, un craiovean și-a pus în vot speranța într-un trai decent în următorii ani. „Eu mă apropii de pragul de pensionare și aș vrea să fie mai bine. La vârsta pe care o am și la vechimea mea, aș vrea să am o pensionare mai bună ca să am un trai decent”, se gândea craioveanul care lucrase mai bine de 30 de ani ca prelucrător prin așchiere. La cei 60 de ani ai săi, un pensionar care locuiește singur într-un apartament din oraș, și-a exprimat și el votul cu gândul că traiul zilnic îi va fi mai ușor. „Am venit pentru o viață mai bună. Să nu mai fie atâtea biruri pe capul nostru, că sunt foarte multe impozite. Am muncit vreo 30 de ani pe șantier și am o pensie derizorie, nu mă descurc cu banii. Am o situație mai dificilă și sper la mai bine. Nu vreau să huzuresc, dar să am un trai decent, să nu duc grija zilei de mâine. Nu vreau să mai am grija că poate nu o să mai am bani de pâine sau că nu o să pot să îmi plătesc întreținerea”.

„Să trăim mai bine și să nu mai plecăm din țară”
    La secția aleasă de noi, tinerii nu au votat într-un număr așa de mare, dar s-au remarcat prin optimismul cu care au ieșit de la vot. „Am venit să schimbăm ceva pentru România și pentru copiii noștri. Să fie o Românie măcar un pic ca afară, măcar 30%. Sunt încrezătoare în vot, sigur votul meu va schimba ceva”, spunea o tânără de 33 de ani, care venise la vot cu soțul și copilașul lor. „Am votat cu gândul de mai bine. Să trăim mai bine și să nu mai plecăm din țară. Vreau să ducem o viață bună la noi acasă”, crede, la cei 34 de ani ai săi, un tânăr care votase și el cu încredere. O tânără în vârstă de 20 de ani are așteptări concrete de la viitorul președinte: locuri de muncă. „Am votat pentru o schimbare și să avem mai multe locuri de muncă. Am votat și la primul tur”, a mărturisit craioveanca. Grăbit, un tânăr de 27 de ani ne-a spus că a votat pentru o Românie mai bună. „Să scăpăm de corupți și sperăm ca noul președinte va face ceva mai mult în acest sens”. Doi tineri, soț și soție, au ieșit de la vot optimiști, cu gândul spre un viitor mai bun. „Am votat pentru o schimbare sau cel puțin să mergem pe o linie dreaptă. Suntem tineri și chiar nu vrem să plecăm din țară. Dacă mai plecăm și noi ce se întâmplă? Sunt optimistă și cred că votul meu are putere”, a mărturisit tânăra.
„Am votat pentru binele poporului nostru”
     Alți craioveni au votat cu gândul la binele poporului, declarându-se patrioți. „Am votat pentru binele poporului nostru”, a comentat, scurt și apăsat, un craiovean în vârstă de 82 de ani care încerca să-ți mențină spatele drept, deși se sprijinea puternic într-un baston. Soția sa l-a completat, susținând că următorul președinte are și obligația să readucă liniștea în țară. „Am venit să votăm pe cine vrem noi. Să avem un președinte care să fie cu toată lumea, nu separat. Nu cum a fost Iohannis care separa PSD-ul de ceilalți. Vrem să fie mai multă înțelegere, să fie liniște”. Următorul președinte trebuie să facă ce trebuie astfel încât țara să nu se dizolve ca nație, a fost de părere o altă craioveancă. „În primul rând, trebuie să fie pace în țară, ca să nu ne distrugem ca nație. Clasa politică trebuie să se gândească la binele țării, la popor, la cum să îi fie bine fiecăruia”, a atras atenția, răspicat, o pensionară, fostă profesoară de istorie.