Conform sondajelor de la urne: Klaus Iohannis a obţinut al doilea mandat de preşedinte

0
239
Ieri, românii şi-au votat preşedintele. Au avut de ales între Klaus Iohannis, actual preşedinte al României, susţinut de majoritatea forţelor de dreapta şi Viorica Dăncilă, fost premier al României, preşedinte al PSD. Numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente pentru scrutinul de ieri a fost de 18.217.156 persoane, după efectuarea tuturor actualizărilor, din care numărul total al cetăţenilor români, cu domiciliul în străinătate, cu drept de vot, 715.752 persoane, dispersate, în pondere ridicată, după cum urmează: Germania – 101.345; Rep. Moldova – 230.905; Canada – 43.622; Spania – 41.325; Israel – 38.564; Italia – 62.759; SUA – 60.270. Românii din afara ţării au avut aşadar la dispoziţie trei zile pentru exercitarea votului, începând de vineri, prima secţie deschisă fiind cea din Auckland (Noua Zeelandă). Cele mai multe secţii amenajate au fost în Spania (143 în 99 de localităţi), în centre culturale şi în centre comerciale, în Italia (143 din care 5 la Roma), în Germania (79) iar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (72 din care 18 la Londra). Românii din Franţa au putut vota într-una din cele 500 de secţii aprobate de AEP. În judeţul Dolj au fost aşteptaţi la urne peste 560.000 de doljeni. La primul tur au votat, însă, puțin peste 270.000 de doljeni. La turul al II-lea ceva mai mulţi, dar nu foarte mulţi. Conform sondajelor realizate de diverse institute în ziua votului, Klaus Iohannis a fost favoritul românilor, acesta obţinând cel de-al doilea mandat de preşedinte, pentru următorii cinci ani.
 
Ion Prioteasa: „Am votat cu gândul că, în Dolj, vor fi continuate marile proiecte începute de PSD”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat ieri, la ieşirea de la urne, că a votat pentru un preşedinte care să poată asigura climatul de linişte necesar realizării unor proiecte majore, în beneficiul României. „Am votat cu speranţa că, din această seară, vom avea un preşedinte care ştie să unească, nu să dezbine, care îi poate aduce în jurul mesei pe cei ce trebuie să rezolve problemele ţării. Am votat cu gândul că, în Dolj, vor fi continuate marile proiecte începute de PSD: drumul expres Craiova – Piteşti, Spitalul Regional de Urgenţă, dezvoltarea aeroportului din Craiova sau modernizarea unor drumuri importante.  Am votat cu gândul că aici, în judeţul nostru, la fel ca şi în primul tur al alegerilor, ne vom plasa pe podiumul naţional în ceea ce priveşte rezultatul. Am votat gândindu-mă la oamenii cu care am discutat, în toate localităţile în care am ajuns în ultimul timp, şi la faptul că ei îşi doresc o perioadă de linişte, în care prioritatea să o reprezinte lucrurile care trebuie realizate, iar problemele principale să fie rezolvate pe plan intern, de către instituţiile româneşti“, a declarat Ion Prioteasa.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi-a exercitat dreptul de vot la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Preşedinţia României în cadrul secţiei de votare nr. 4, amenajată în incinta Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova.
Mihail Genoiu: „Am votat cu gândul la o Românie puternică”

Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a afirmat ieri, la ieşirea de la urne, că a votat pentru un preşedinte care poate să reaşeze ţara pe locul cuvenit, la nivel european. „Am votat astăzi ( n.r ieri) cu gândul la o Românie puternică, la o Românie în plină evoluţie, o Românie care să fie tot mai integrată la valorile europene. Îmi doresc foarte mult un preşedinte care să creeze armonie în ţară, care să fie capabil să lucreze cu toate forţele politice, indiferent de culoarea lor, şi să se gândească la prosperitatea ţării. Am votat pentru un preşedinte care să aducă un plus de valoare din tot ceea ce înseamnă relaţiile internaţionale pe care le promovează, dar şi să ne aşeze acolo unde ne este locul pe harta Europei. În ceea ce priveşte rezultatul în municipiul Craiova, eu cred că va fi un scor echilibrat, aşa cum a fost şi în ultima perioadă, pentru că forţele politice sunt împărţite, ceea ce este un semn de normalitate, aşa cum este şi faptul că lumea are opţiuni diferite. Eu pot să spun că ceea ce am făcut pentru Craiova a dus la creşterea ei între marile municipii ale României. Tinerii şi toţi cetăţenii oraşului nostru trebuie să ducă mai departe această evoluţie favorabilă, pentru a nu pierde ritmul de dezvoltare pe care l-am impus în ultima perioadă“, a declarat Mihail Genoiu.
Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, şi-a exercitat dreptul de vot la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la secţia de votare nr. 128, amenajată în incinta Grădiniţei cu program prelungit „Tudor Vladimirescu“.
Marian Jean Marinescu: „Este un semn de normalitate să mergi la vot”

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu şi-a exercitat dreptul de vot la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la secția de votare din incinta Liceului Henri Coandă din Craiova. Deputatul european a spus că cel mai important lucru este că a venit la vot și îi îndeamnă pe români să facă la fel, indiferent cu cine vor vota. “Este un semn de normalitate să mergi la vot. Și cred că toți ar trebui să participăm, pentru că în felul acesta avem pe cine să tragem de mânecă pe stradă. Este normal să votezi și este și mai normal să votezi normalitatea. Sper să se întâmple acest lucru și la toate nivelurile. Să avem normalitate la toate nivelurile și prin toate instituțiile. După acest vot sper să se schimbe multe lucruri în România. Cred că va fi foarte greu să corectăm ceea ce este în neregulă, se poate, dar e foarte mult de muncă. Toată lumea ar trebui să participe la acest efort. Toți trebuie să ne gândim că trebuie să corectăm ceea ce nu este în regulă. Dar mai înainte de toate trebuie să ne facem cu toții treaba așa cum trebuie, fiecare la locul lui de muncă”, a precizat deputatul european Marian Jean Marinescu
Claudiu Manda: „Am votat pentru a avea un alt model de preşedinte”

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Dolj a PSD, Claudiu Manda, apreciază că mandatul viitorului preşedinte al României trebuie să stea sub semnul echilibrului, deputatul european afirmând duminică, la ieşirea de la urne, că este necesar ca disensiunile, scindarea şi conflictele între români să înceteze. „Am votat pentru a avea un alt model de preşedinte. Am votat cu speranţa că, în următorii cinci ani, nu vom mai avea parte de scandaluri, de separare, de lupte între români li români. Am votat pentru a valida politicile pe care Partidul Social Democrat le-a implementat în aceşti trei ani de zile şi, bineînţeles, pentru a invalida politicile de austeritate care se tot propagă în spaţiul public în această perioadă. Aţi remarcat că am spus «se propagă» şi nu «se propagheaz㻓, a declarat Claudiu Manda.
Preşedintele Organizaţiei Judeţene Dolj a PSD, deputatul european Claudiu Manda, şi-a exercitat dreptul de vot la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în cadrul secţiei de votare nr. 144, amenajată în incinta Grădiniţei cu program prelungit „Petrache Poenaru“ din Craiova.
Mario Ovidiu Oprea: „Rezultatul acestui vot să fie o lecţie pentru cei care vor pierde”

Senatorul  Mario Ovidiu Oprea, preşedintele PNL Craiova, şi-a exercitat dreptul de vot la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la secția de votare din incinta Liceului „Marin Sorescu” din Craiova. “Se încheie un nou scrutin electoral. În opinia noastră, s-au confruntat două tipuri de politicieni: unii care vor o politică normală, ceilalţi care au proferat injurii. Rezultatul acestui vot vreau să reprezinte dorinţa electoratului şi să fie o lecţie pentru cei care vor pierde. Fac un apel pentru prezenţa la urne, arătând că românii au spirit civic“
Doi doljeni au murit în drum spre vot
Ieri, în  Secţia de votare din Amărăştii de Sus, unui bărbat de 80 de ani, din localitate, i-a venit rău, fiind solicitat ajutor medical de urgenţă. Din nefericire, cu toate eforturile depuse, acesta nu a mai putut fi salvat, iar procesul electoral a fost suspendat temporar. Un caz similar a avut loc în comuna Apele Vii. Un bătrân de 81 de ani se îndrepta spre secţia de vot, i s-a făcut rău, a căzut şi, din păcate, nu a mai putut fi salvat.
S-a votat şi la spital şi la puşcărie
      La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, 340 de pacienţi internaţi au solicitat prezenţa urnei mobile, pentru a-şi exercita dreptul la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Tot ieri, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj se aflau 30 de persoane. Dintre acestea, 24 şi-au exprimat dreptul la vot, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
 MARGA BULUGEAN şi CRISTI PĂTRU