OECD: România alocă cei mai puţini bani pentru sănătate la nivelul Uniunii Europene

0
394

România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte bugetul alocat pentru sănătate în anul 2017, conform unui raport publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Conform datelor publicate în raportul „Health at a Glance: Europe 2018”, România a alocat în anul 2017 5,1% din PIB pentru sănătate, cel mai mic procent din Uniunea Europeană. Media înregistrată la nivelul Blocului comunitar este de 9,6%, cel mai mare buget fiind alocat în Franţa, 11,5% din PIB. De asemenea, România alocă mai puţin şi decât trei ţări europene care nu fac parte din UE, precum Albania (6,8%), Macedonia (6,1%) sau Muntenegru (5,9%). În capul clasamentului se situează şi Germania şi Suedia, în timp ce Letonia, Lituania şi Luxemburg au un procentaj apropiat de al României.

România se situează la finalul clasamentului Uniunii Europene şi în ceea ce priveşte cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor şi cheltuielile cu pacienţii din spitale. Bugetul alocat pentru sănătate pe cap de locuitor reprezintă o treime din media europeană şi este până la de cinci ori mai mic decât în Luxemburg, care alocă cei mai mulţi bani pentru sănătate din acest punct de vedere. Finalul clasamentul este completat şi de Bulgaria şi Letonia.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru pacienţii din spitale, cei mai mulţi bani sunt alocaţi în Danemarca, Suedia şi Luxemburg, iar cei mai puţini în România, Bulgaria şi Letonia.

 Raportul tratează şi probleme precum bugetul alocat pentru probleme legate de boli mintale, la care România este din nou la coada clasamentului, alături de Bulgaria şi Cehia, procentul alocat din PIB oscilând între 2-2.5%. Ţările cele mai atente la sănătatea psihică sunt Danemarca, Finlanda, Olanda şi Belgia, unde media este de 5% din PIB.

La nivelul Uniunii Europene, speranţa de viaţă a cetăţenilor din cele 28 de state europene a ajuns în medie la 81 de ani. Locuitorii din Spania şi Italia au cea mai mare speranţă de viaţă, ajungând cu uşurinţă la 83 de ani, în timp ce în două treimi din ţările UE, cetăţenii depăşesc vârsta de 80 de ani. România este la capătul clasamentului şi la această categorie, alături de ţări precum Bulgaria, Lituania şi Letonia, speranţa de viaţă în aceste ţări fiind de doar 75 de ani.

Mortalitatea infantilă este o altă problemă cu care se confruntă România, în contextul în care cinci bebeluşi din 1.000 mor la naştere. Media europeană este de patru decese la 1.000 de naşteri. Finalul clasamentului este completat de Bulgaria, Malta şi Slovacia. (Sursa: Mediafax)