Regele Mihai are un bust și la Craiova

0
500

De ieri, un bust al Majestății Sale Regele Mihai contemplă strada „A.I. Cuza”, fiind așezat chiar lângă Universitatea din Craiova, instituție de învățământ pe care a înființat-o, prin decret regal, în anul 1947. În cadrul unei ceremonii sobre, autoritățile locale au dezvelit bustul Suveranului, executat în bronz de sculptorul craiovean Marcel Voinea. La festivitate a luat parte și Alteța Sa Regală Principele Radu, care le-a mulțumit craiovenilor pentru gestul lor, mărturisind că orașul Craiova este îndreptățit să spere la titlul de Capitală Culturală Europeană.

Vremea friguroasă de sfârșit de noiembrie, cu cer noros și câțiva stropi de ploaie, nu i-a împiedicat pe craioveni – ce-i drept, nu foarte mulți la număr – să participe la ceremonia de dezvelire a bustului care-l reprezintă pe Majestatea Sa, Regele Mihai. Primarul Lia Olguța Vasilescu, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, și prefectul județului, Sorin Răducan, au luat parte la ceremonial, alături de Alteța Sa Regală, Principele Radu. Festivitatea a început cu intonarea Imnului României și, apoi, a Imnului Regal, după care au urmat alocuțiunile. «Omagiem unul dintre înaintași, o figură ilustră care s-a preocupat foarte mult de ceea ce înseamnă istoria și tradiția locului. Pentru că atunci când a semnat cele două decrete regale și a înființat două instituții de prestigiu din Craiova – Filarmonica „Oltenia” și Universitatea din Craiova – ne-a lăsat nouă, urmașilor, lucruri cu care să ne mândrim», a afirmat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, care i-a mulțumit apoi Alteței Sale Regale pentru că faptul că a onorat cu prezența acest eveniment.

Principele Radu le-a mulțumit craiovenilor

Alteța Sa Regală Principele Radu le-a mulțumit craiovenilor pentru faptul că sunt prezenți în „Piața Tricolorului” pe o vreme așa de friguroasă, apoi le-a transmis „bucuria și mulțumirea Majestății Sale”: „Sunt nespus de bucuros că aveți atât de multe edificii cărora le sărbătoriți o vârstă respectabilă, instituții care fac astăzi mândria locului alături de extraordinara zestre arhitectonică și de tradiția economică pe care o aveți. Avem și alte ctitorii regale, alte câteva ce nu au fost menționate aici, nu este decât firesc ca membrii familiei noastre să fie prezenți atunci când ne onorați cu memoria. Așa stând lucrurile, având atât de multe lucruri de care să ne aducem aminte din istoria Craiovei din punct de vedere educativ, cultural, economic, arhitectonic, politic, diplomatic, sunt multe argumente cele care vă dau dreptul să sperați la calitatea de Capitală Culturală Europeană. Iar faptul le și onorați așa cum se cuvine, la o distanță așa de mare de la fundarea lor – aproape trei sferturi de secol – vă face cinste”, a spus, în alocuțiunea sa, Alteța Sa Regală Principele Radu.

Bustul Regelui Mihai a surprins plăcut publicul

Bustul Majestății Sale Regele Mihai este amplasat, așadar, între clădirile Universității din Craiova și Teatrului Național „Marin Sorescu” și i-a impresionat plăcut pe toți cei prezenți. După terminarea ceremonialului, când și buclucașul covor roșu (care, din cauza vântului a dat bătăi de cap organizatorilor) a fost ridicat, mulți dintre cei prezenți s-au apropiat curioși de el. Profitând și de faptul că circulația a fost oprită temporar pe strada „A.I. Cuza” pentru acest eveniment, oamenii au făcut un pas înainte pentru a-l studia îndeaproape. Așa se face că bustul, proaspăt „botezat” de stropi răzleți de ploaie, a fost comentat  îndelung și fotografiat cu telefoanele mobile. În cele din urmă, părerea generală a fost că sculptura, care se află amplasată pe un soclu înalt, îl reprezintă fidel pe Majestatea Sa, mulți fiind cei care ar fi dorit să-l felicite personal pe artistul, care, însă, a preferat să rămână ascuns în public.

Sculptorul Marcel Voinea: „A fost dificil să îi prind caracterul”

Sculptorul Marcel Voinea, care este și președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Craiova, este cel care și-a pus semnătura pe bustul Regelui Mihai. Lucrarea este turnată în bronz și a fost executată într-un atelier de specialitate din Arad, considerat în breasla artiștilor plastici ca fiind cel mai bun din țară. „Am lucrat la acest bust timp de două luni, din iunie și până în august, dar încă nu este gata. Ornamentele, care sunt făcute din ciment, vor fi înlocuite cu altele din bronz, acestea fiind acum în lucru. Dar a fost o lucrare care a necesitat multă concentrare și foarte multă muncă. Am lucrat având în față 20 de fotografii ale Majestății Sale. Nu l-am cunoscut niciodată personal și a fost dificil să îi prind caracterul”, a mărturisit Marcel Voinea. „Ideea mea a fost să fie o sculptură care să îl înfățișeze la anii tinereții, adică atunci când el a fost rege. Mulți se așteptau să fie o statuie modernă, dar eu am preferat să fie o operă clasică, dar care este, totuși, modernă prin ornamente sale și prin soclu”, este de părere sculptorul craiovean. În țară există mai multe busturi ale Regelui Mihai, dar toate îl înfățișează la anii maturității, spre deosebire de cel de la Craiova, care îl întruchipează pe Regele Mihai tânăr.