PDL solicită demisia miniştrilor Andrei Gerea, Constantin Niţă şi Maria Grapini

0
36

PDL solicită demisia miniştrilor Andrei Gerea, Constantin Niţă şi Maria Grapini, având în vedere că, în bugetul pentru 2014, suma alocată pentru promovarea exporturilor, turismului, sprijinirea IMM-urilor şi stimularea competitivităţii este mai mică decât costurile funcţionării aparatului birocratic al Ministerului Economiei, a declarat, PDL Andreea Paul, coordonatorul portofoliului Economiei în Guvernul Alternativă al PDL.

Andreea Paul a reluat şirul atacurilor la adresa USL, sâmbătă seara, la Craiova, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună europarlamentarul Marian Jean Marinescu, faptul că la acest minister, în proiectul de buget, cheltuielile pentru promovarea exporturilor, turismului, sprijinirea IMM-urilor şi stimularea competitivităţii se ridică la 84,1 milioane de lei, iar cele cu personalul ministerial la 86,6 milioane de lei, la care se mai adaugă cheltuielile cu bunurile şi serviciile în valoare de 38 milioane de lei. Ea a subliniat că bugetul USL pe anul 2014 este construit pe principiul tăierii finanţărilor tocmai de la acele programe care generează locuri de muncă, stimulează investiţiile, care dau o şansă tinerilor antreprenori şi conduc la formarea unei clase de mijloc solide.  „Suportul statului pentru promovarea exporturilor scade cu peste 26% în anul 2014, la 28 milioane de lei. Reprezentanţii mediului de afaceri susţin că, deşi au cerut Guvernului în mod repetat finanţarea cu 50% a costurilor de promovare a exporturilor, nu au fost acordate nici măcar 100 milioane lei în acest scop. Finanţarea pentru Programul Mihail Kogălniceanu prin care se garantează accesul la finanţare pentru IMM-uri scade cu aproape 40%. USL alocă numai 10 milioane de lei în anul 2014 pentru finanţarea întreprinderilor, faţă de 16 milioane de lei în 2013”, a mai spus deputatul de Satu Mare.

Ministerul Economiei a majorat cheltuielile cu deplasările în străinătate cu 39%

Andreea Paul a acuzat faptul că Ministerul Economiei a majorat cheltuielile cu deplasările în străinătate cu 39%, iar cele pentru indemnizaţiile de delegare cu peste o treime. Mai mult, valoarea altor sporuri alocate discreţionar în Minister cresc de 94 de ori – la 765 mii de lei în anul 2014. “România nu are o strategie pentru energie, dar Departamentul pentru Energie are cheltuieli de 3 ori mai mari cu personalul şi cu bunurile şi serviciile  anul viitor. Cheltuielile cu materiale pentru curăţenie şi cele pentru deplasări, detaşări şi transferuri sunt de 4 ori mai mari, iar cele cu carburanţi şi lubrifianţi, pentru reparaţii curente şi pentru încălzit, iluminat şi forţă motrică sunt de 3 ori peste nivelul din 2013. Cheltuielile de protocol sunt de peste două ori mai mari în anul 2014 faţă de anul 2013. Cheltuielile pentru pregătire profesională se majorează de peste 22 ori”, a mai arătat prim-vicepreşedintele PDL.