Condamnaţi definitiv pentru infracţiuni privind comerţul electronic

0
524

Cei patru bărbaţi arestaţi în noiembrie 2012, în urma unei acţiuni a poliţiştilor şi procurorilor craioveni de crimă organizată, în timp ce se îndreptau către Ungaria, cu intenţia de a face cumpărături cu carduri false, au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni privind comerţul electronic. Hotărârea a rămas definitivă săptămâna trecută, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile formulate de doi dintre ei, în cazul celorlalţi doi sentinţa rămânând definitivă anterior, pentru că nu au mai atacat-o. Toţi patru au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 7 ani.

Marius Nedelcu zis „Giovani”, Marius Comănescu (fost Dudescu), Mirel Neaţu şi Aurelian Aldea au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni privind comerţul electronic, la un an după ce poliţiştii BCCO Craiova i-au prins cu carduri falsificate asupra lor, îndreptându-se spre Ungaria, la cumpărături. Pe 11 noiembrie 2012 au fost arestaţi preventiv, în decembrie 2012 au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni informatice, iar pe 21 ianuarie 2013, Tribunalul Dolj a pronunţat soluţia în dosar. Astfel, toţi cei patru inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi, mai ales că au şi recunoscut comiterea faptelor, fiind condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 7 ani, perioadă în care trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care prezentarea la instanţa pe raza căreia îşi au domiciliul conform programului de supraveghere, să nu poarte şi să nu folosească nici o categorie de arme şi să nu-şi schimbe domiciliul fără încuviinţarea instanţei, fiecare dintre ei fiind obligat să achite câte 1.200 lei cheltuieli judiciare către stat. Comănescu, Nedelcu şi Aldea au făcut apel, respins, însă, ca nefondat, pe 23 mai a.c., de judecătorii Curţii de Apel Craiova.

Marius Comănescu şi Aurelian Aldea au făcut şi recurs, respins pe 21 noiembrie a.c. de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: ”Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Aldea Aurelian Gabriel şi Comănescu Marius Catălin împotriva deciziei penale nr. 198 din 23 mai 2013 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Definitivă, se arată în încheierea de şedinţă a ÎCCJ. Astfel, atât ei doi, cât şi complicii lor, Nedelcu şi Neaţu, rămân cu pedepsele primite de la Tribunalul Dolj.

Prinşi în trafic, la Sibiu, cu cardurile false

Potrivit procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova au prins de veste, în luna septembrie 2012, că pe raza Craiovei acţionează un grup specializat în falsificarea cardurilor bancare şi retragerea frauduloasă de numerar, unul dintre membrii grupării stabilindu-se că este Marius Nedelcu zis „Giovani”, din Craiova. A fost înregistrat în acest sens un dosar penal la DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, fiind demarate cercetările pentru identificarea tuturor membrilor. Au fost solicitate mandate pentru interceptarea convorbirilor celor suspectaţi că ar face parte din grup, astfel că oamenii legii au aflat că aceştia falsificau carduri, pe baza datelor copiate în mod fraudulos de la bancomate şi apoi fie extrăgeau bani din ATM, fie făceau cumpărături din hipermarket-uri, plătind cu cardurile „aranjate”. Craiovenii aveau colaboratori şi în alte judeţe, îşi trimiteau unii altora prin e-mail serii şi numele de carduri pentru inscripţionarea blank-urilor, şi, unul câte unul, poliţiştii şi procurorii de crimă organizată i-au aflat pe cei implicaţi. Au prins însă de veste că, în noaptea de 9 spre 10 noiembrie 2012, doi dintre suspecţi intenţionau să plece în Ungaria, pentru a face cumpărături cu cardurile falsificate. Pe 10 noiembrie, la prânz, poliţiştii au oprit în trafic, la ieşirea din municipiul Sibiu, un autoturism Mercedes în care se aflau Marius Comănescu (fost Dudescu) şi Aurelian Aldea, la controlul maşinii oamenii legii descoperind un dispozitiv artizanal de contrafacere a cardurilor împreună cu CD-ul de instalare a softurilor, precum şi mai multe carduri falsificate. Simultan cu prinderea celor doi, care au fost aduşi la Craiova, s-au făcut şi trei percheziţii la domiciliile lui Aldea, Mirel Neaţu şi Marius Nedelcu, în urma cărora au fost descoperite şi ridicate suporturi optice cu numere de card, o unitate de calculator şi un stik de internet mobil de pe care Neaţu a declarat că au fost transmise datele. Toţi cei patru au ajuns atunci după gratii.