Festivalul „Maria Tănase”: scena folclorului cu emoţii

0
376

După două seri în care, sub lumina reflectoarelor, sub privirile încurajatoare ale publicului şi sub atenta observaţie a membrilor juriului, cei 39 de concurenţi ai Festivalului „Maria Tănase” şi-au dat măsura în interpretarea de doine şi cântece de joc din repertoriul popular românesc, astă-seară aşteaptă cu emoţie să vadă dacă se numără printre laureaţi.

Pe lângă o diplomă şi un trofeu, creaţie a artistului Mihai Ţopescu, premianţii se vor alege şi cu importante sume de bani, valoarea totală a distincţiilor care se vor acorda ridicându-se la peste 5.000 de euro. Pentru majoritatea concurenţilor însă mult mai mult contează recunoaşterea valorii pe această scenă. «Cel care reuşeşte să ia un premiu la Festivalul „Maria Tănase” are un certificat de garanţie că poate să reuşească într-o carieră ulterioară de interpret de muzică populară», afirma şi directorul Festivalului, Mihai Fifor.

Gala Laureaţilor începe la ora 18.30 şi se desfăşoară, ca şi celelalte două spectacole, în sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. După ce juriul va decerna Premiile Speciale, premiile la cele două secţiuni – solişti vocali şi solişti instrumentişti –, şi Trofeul în valoare de 1.000 de euro, iar prin votul publicului va fi acordat Premiul de Popularitate, spectacolul va continua cu recitaluri.

Între invitaţi se numără Veta Biriş, Alexandru Brădăţean, Margareta Clipa, Leontina Dorca, Emilia Dorobanţu, Viorica Flintaşu, Florentina şi Petre Giurgi, Maria Dan Golban, Florica Zaha, Nicuşor Iordan, Nineta Popa Ionescu, Maria Loga, Ilie Medrea, Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican şi Gabriela Tuţă. De asemenea, revine pe scena de pe care, în 2009, obţinea ropote de aplauze şi Trofeul Festivalului, Casandra Maria Hauşi – o tânără (pe-atunci de 28, acum de 30 de ani) din Maramureş, care a uimit prin modul de interpretare, cu „noduri”, din grumaz, a melodiilor.

Prezentatoarea serii rămâne aceeaşi Iuliana Tudor, realizatoarea cunoscutei emisiuni „O dată-n viaţă”, de vineri seara, de la TVR 1, iar acompaniamentul mai tinerilor sau consacraţilor interpreţi este asigurat de aceleaşi orchestre reunite ale Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova (dirijor: Nicu Creţu) şi Ansamblului „Lăutarii” din Chişinău (dirijor: Nicolae Botgros). Dacă nu aţi mai „prins” un loc în sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu” pentru această seară, puteţi urmări Gala Laureaţilor, în transmisiune în direct, şi din faţa micilor ecrane, pe TVR Craiova şi TVR 3, sau la Radio „Oltenia”, pe frecvenţele 102,9 şi 105,0 FM.