Proiectul Clariant din Podari a ajuns la o etapă importantă

0
761
Proiectul realizat de compania Clariant în Podari este cea mai mare investiţie în derulare din regiunea Craiovei. Peste 800 de noi locuri de muncă vor fi create în faza de construcţie. ei fabrici de bioetanol celulozic folosesc tehnologia Clariant, sunliquid, în Europa

Clariant, companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate,a început construcţia fabricii de bioetanol celulozic– cea mai mare investiţie în derulare din regiunea Craiovei. După finalizarea lucrărilor, aceasta va fi cea de-a patra fabrică de bioetanol, derivată din portofoliul tehnologic al companiei bazat pe tehnologia sunliquid, după cele din Germania, Polonia și Slovacia. Fabrica Clariant din Podariva avea o capacitate de producţie de aproximativ 50.000 de tone de etanol celulozic pe an. Proiectul va presupune o investiţie de peste 100 de milioane de Euro, și va primi o finanţare de 40 de milioane de Euro din partea Uniunii Europene.

Constructorul este o companie românească
Noua fabrică va fi construită pe un teren cu o suprafaţă de 98.000 de metri pătraţi și va respecta cele mai înalte standarde, o atenţie semnificativă fiind acordată confortului și stilului de viaţă al comunităţii locale.Constructorul este o companie românească, iar lucrările vor fi realizate cu ajutorul unei echipe formate din 800 de muncitori. “Odată cu începerea construcţiei, proiectul Clariant din Podari a ajuns la o etapă importantă. În paralel cu activitatea de pe şantier, ne ocupăm de pregătirea producţiei, inclusiv de semnarea acordurilor cu fermierii și de colectarea paielor. Suntem mândri că putem construi o fabrică de etanol celulozic la cele mai înalte standarde, care va avea un impact pozitiv semnificativ asupra comunităţii locale, contribuind la dezvoltarea regiunii, atât din punct de vedere economic, cât și social, fiind în același timp extrem de sigură pentru sănătatea populaţiei și pentru mediu. Recunoașterea performanţei tehnologiei noastre și a angajamentului faţă de siguranţă este reprezentată de finanţarea europeană pe care am primit-o”, a declarat Dragoş Gavriluţă, Director de proiect sunliquid® România.

În prezent sunt 11 angajaţi…
Biroul Clariant din Podari are acum 11 angajaţi, iar procesul de recrutare va continua în perioada următoare, pe măsură ce proiectul avansează. Inovaţia pe care o aduce tehnologia sunliquid este aceea că folosește, în mod ecologic, paiele drept materie primă pentru producerea bioetanolului, și nu recoltele propriu-zise, aşa cum se întâmplă în procesele tradiţionale de fermentare.Mai mult, tehnologia sunliquid a fost validată prin teste şi studii de cercetare încă din anul 2006 și a fost premiată de Uniunea Europeană ca fiind un proiect inovator. Paiele vor fi furnizate de către fermierii din regiunea Olteniei, în baza unor acorduri încheiate pe termen lung. Utilizarea combustibilului avansat produs de Clariant va avea un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice, prin reducerea semnificativă a emisiei de gaze cu efect de serăgenerate de traficul rutier al vehiculelor care utilizează doar combustibili fosili.Acest lucru va permite României să atingă obiectivele stabilite de Strategia naţională privind schimbările climatice și să îndeplinească cerinţele europene pentru pachetul Energie – Schimbări Climatice.

Fabricat din reziduuri agricole
Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, sustenabil, neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Este fabricat din reziduuri agricole precum paie de grâu și reziduuri vegetale de porumb, furnizate de către fermieri. Paiele sunt transformate în zaharuri celulozice. Acest proces este urmat de fermentaţie, pentru a produce etanol celulozic. Deoarece sunt utilizate reziduurile de plante, etanolul celulozic permite extinderea producţiei curente de biocarburanţi la noi materii prime, îmbunătăţind în același timp atât eficienţa, cât și sustenabilitatea biocarburanţilor. Zaharurile celulozice au, de asemenea, potenţialul de a fi utilizate ca bază pentru producţia ulterioară de substanţe chimice biologice. Tehnologia sunliquid presupune un proces complet, integrat, construit pe o tehnologie consacrată. Caracteristicile inovatoare ale tehnologiei, cum ar fi pretratarea fără substanţe chimice, producţia integrată de enzime specifice pentru materiile prime și fermentarea simultană a zaharurilor C5 și C6 asigură eficienţa din punct de vedere al costurilor.