Anişoara Stănculescu, preşedinte ALDE Craiova: ”Guvernul poate găsi soluţii pentru a simplifica birocraţia”

0
542

Anişoara Stănculescu, preşedinte ALDE Craiova: ”Guvernul poate găsi soluţii pentru a simplifica obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu fără a fi periclitată siguranţa publică”

 Intrarea în legalitate a tuturor instituţiilor publice din perspectiva avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu nu mai poate fi amânată. Sunt atâtea activităţi/instituţii/clădiri care, fie funcţionează la limita legalităţii, fie sunt inchise din motive care ţin mai degrabă de o birocraţie negativă decât de motive reale de siguranţă publică.

Considerăm că guvernul are datoria să elaboreze un act normativ clar, cu prevederi simplificate, prin care siguranţa publică să fie asigurată la cel mai înalt nivel, fără închiderea nejustificată, birocratică a unor activităţi/instituţii/clădiri.

Un asemenea act normativ trebuie să deblocheze acordarea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu ţinându-se cont de realităţile de pe teren nu de cele pur birocratice, inhibitoare de iniţiativă şi acţiune. Legislaţia trebuie să sprijine dezvoltarea nu, să-i pună piedici suplimentare. Amenintarea cu amenzi mari, punerea tăvălugului amenzilor mari în funcţiune nu rezolvă pe fond problema.

În Dolj, zeci de unităţi şcolare, Sala Polivalentă, şcoli, licee, grădiniţe şi mai multe instituţii publice din Craiova funcţionează fără avize de securitate la incendiu. Deficienţe în acest sens au fost constatate de asemenea şi la sediile Companiei de Apă Oltenia S.A., Termo Craiova SRL, RAT SRL Craiova, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Filarmonica Oltenia, Opera Română, precum şi la sediul primăriei.

Desele schimbări de legislaţie din perspectiva ISU nu au făcut altceva decât să transforme mai toate proiectele vechi în proiecte ”ilegale” din perspectiva securităţii la incendiu.

Noi cei de la ALDE credem că trebuie ieşit urgent din acest ”cerc vicios” în care statul se amendează sau se pregăteşte să se amendeze pe sine însuşi .

 

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ