Meșteșug și tradiție la Craiova

0
343

Reprezentanți ai meșteșugurilor tradiționale din întreaga țară au revenit și în această toamnă la Craiova, aducând cu ei felurite produse, de la vasele de ceramică atât de căutate, obiecte din lemn și piele, țesături și împletituri la miere și dulcețuri, afumături și brânzeturi ademenitoare. Deschis chiar în centrul orașului, pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”, Târgul Meșterilor Populari își așteaptă vizitatorii astăzi – când vor fi acordate și premiile pentru creație –, dar și mâine, 26 octombrie, de la 9.00 dimineața până spre seară. Atmosfera de sărbătoare a tradiţiilor populare este completată de spectacole folclorice susţinute aici de ansambluri și rapsozi din Dolj. Prima ediție a Târgului Meșterilor Populari a fost organizată la Craiova în urmă cu 45 de ani, evenimentul devenind astăzi unul dintre cele mai pitorești ale urbei, dar și dintre cele mai așteptate de public.

Aproape 150 de ceramişti, iconari, artizani ai prelucrării lemnului, metalului sau pielii, ai instrumentelor muzicale, ţesăturilor şi împletiturilor, portului și podoabelor, din 27 de județe – Maramureș, Suceava, Harghita, Sibiu, Vâlcea, Olt, Bistriţa-Năsăud, Alba, Mureş ș.a. – expun spre vânzare, în acest an, în cadrul Târgului Meșterilor Populari. Bucuria de a-i avea, din nou, la Craiova și, totodată, de a putea continua tradiția și-au exprimat-o, ieri, la deschiderea celei de-a XXXVII-a ediții, reprezentanții tuturor instituțiilor implicate în organizarea evenimentului.

«Ne-am dorit ca această nouă ediţie a Târgului să fie una cât se poate de frumoasă. Am apelat, ca de obicei, la meşteri din întreaga ţară, îndemnându-i să vină cu opere tradiţionale. Este obligaţia noastră, ca instituţie păstrătoare de tradiţii, să continuăm, an de an, să tragem un semnal de alarmă, atât cât putem, asupra modului în care este tratat patrimoniul popular, în acest moment, asupra nevoilor pe care  meşteşugurile tradiţionale din România le au. Nu pot decât să vă fiu recunoscător că, iată, sunteţi în număr atât de mare», le-a spus invitaților Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Bun venit la Craiova distinșilor reprezentanți ai meșteșugurilor tradiționale din România le-au urat și Ion Prioteasa – președintele Consiliului Județean Dolj, și primarul Lia Olguța Vasilescu. „Am observat cu toții că în ultimii ani românii se îndreaptă tot mai mult către tradiții. Dacă după 1990 a fost o perioadă în care ne uitam după produsele venite din China sau din alte state, am început acum să ne întoarcem către cele românești”, a subliniat edilul Craiovei. Daniela Tarniță, președinta Comisiei pentru Cultură a Consiliului Județean Dolj, a declarat că „nu există ediție la care să nu achiziționez obiecte care îmi plac” și i-a îndemnat pe craioveni să viziteze Târgul și chiar să cumpere, „pentru că nu în fiecare zi a anului găsești la un loc atât de multe produse frumoase”. Cu urări de-a avea parte de vreme și vânzare bune i-au întâmpinat pe meșteri Amelia Etegan – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, și Cornel Bălosu – șeful Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei.

Festivității de deschidere, de ieri, îi urmează, astăzi, ora 13.30, cea de premiere a celor mai iscusiți meșteri.     Cu acest prilej vor fi înmânate trei premii la Secţiunea Adulţi, trei premii la Secţiunea Tineret,  Marele Premiu şi Trofeul Festivalului (în valoare de 3.000 lei) acordate de Muzeul Olteniei şi Consiliul Judeţean Dolj. De asemenea, Primăria și Consiliul Local Craiova vor răsplăti un meșter, pentru întreaga sa activitate, cu Premiul Cetății Băniei, în valoare de 1.000 lei. Juriul concursului de creație este format din personalităţi ale vieţii culturale din întreaga zonă a Olteniei, specialişti ai culturii tradiţionale.