Sute de cazuri de pneumonie în Dolj

0
84

În doar o săptămână, în judeţul Dolj s-au înregistrat nu mai puţin 427 de cazuri de pneumonie, multe dintre acestea necesitând chiar internarea în spital, după ce medicii au hotărât să-i ţină sub supraveghere pe bolnavi. În aceste condiţii, specialiştii îi avertizează pe doljeni ca la primele semne de răceală să nu ezite să anunţe medicul de familie.  

Peste 1.600 de doljeni au ajuns la medic în doar o săptămână cu infecţii respiratorii, unii dintre ei cu pneumopatii ce au necesitat internarea în spital. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj în acest interval s-au înregistrat 1.209 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 427 de cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână (1.636) este uşor crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.557 cazuri). Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au caracterizat săptămâna prin lipsă de activitate gripală.

Automedicaţia nu este recomandată

Cei mai mulţi bolnavi sunt din rândul copiilor, dar şi al persoanelor vârstnice. În momentul în care s-au prezentat la medic, acestea au acuzat dureri de cap, febră mare şi respiraţie greoaie. De altfel, numărul de îmbolnăviri este mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, mai ales în rândul copiilor. Medicii spun că, de cele mai multe ori, pacienţii ajung la spital atunci când boala ajunge într-un stadiu avansat, iar vindecarea necesită un tratament mai îndelungat. Specialiştii atenţionează însă că ar trebui evitat consumul de antibiotice fără prescripţie din partea medicului întrucât o astfel de atitudine ar putea determina apariţia mai multor probleme medicale. Potrivit medicilor, automedicaţia cu antibiotice în cazul virozelor respiratorii este una eronată, care poate avea efecte secundare. Asta pentru că virozele respiratorii sunt în proporţie de 90% de origine virală şi nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Administrarea abuzivă de antibiotice poate avea ca rezultat negativ, în timp, apariţia rezistenţei la acest tip de medicamente. În aceste condiţii, în momentul în care organismul se confruntă cu infecţii bacteriene, antibioticele nu îşi mai fac efectul.

În aceste condiţii doctorii recomandă pacienţilor să se prezinte la control de la primele simptome de boală. Totodată, pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de măsuri. Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant.

În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Pneumonia, foarte periculoasă pentru copii

România se află pe primul loc în lume ca rată de decese provocate de pneumonie, în categoria de vârstă 0-5 ani. Practic, în ultimii ani, 29% din cazurile de mortalitate infantilă au fost cauzate de această boală despre care medicii spun că poate fi prevenită.

Deşi 99% din decesele din cauza pneumoniei se înregistrează în ţările în curs de dezvoltare, România rămâne pe primul loc ca număr de decese în Uniunea Europeană, ţinând cont că are în continuare cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din zonă. Mai mult decât atât, ţara noastră are o rată de mortalitate infantilă pe acest segment mai mare decât ţări precum India, Bangladesh sau Nigeria.

Potrivit specialiştilor, jumătate din cazurile de pneumonie care pun în pericol viaţa copiilor sunt provocate de bacteriile Hib şi pneumococ, care pot fi prevenite prin vaccinare. De altfel, reprezentanţii Societăţii Române de Pediatrie menţionează că vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a pneumoniei.