Studenţii craioveni pot solicita burse Fulbright

0
312

Tinerii doljeni care doresc să studieze în Statele Unite în anul universitar 2014-2015, pot să-şi depună aplicaţiile până la sfârşitul acestei luni. Programul Fulbright oferă burse de studiu în Statele Unite, în anul universitar viitor, pentru cei ce doresc să urmeze un master sau pentru cei care doresc să obţină diplomă de doctor de la o universitate americană, în mai toate domeniile, inclusiv arte, cu excepţia medicinei.

Aceste burse de studii sunt acordate studenţilor din Africa, Estul Asiei şi Pacific, Europa şi Eurasia, din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, restul Americii şi din Sudul şi Centrul Asiei. Anual, aproximativ 1.800 de studenţi sunt recrutaţi pentru studii în Statele Unite prin programul de burse Fulbright. Bursele acoperă, în general, taxele de şcolarizare, cărţile, bilete de călătorie, bani de buzunar şi asigurare medicală. Programul este administrat de Comisiile Fulbright sau de Ambasadele Statelor Unite din ţările care sunt acceptate. Toate aplicaţiile studenţilor străini sunt evaluate de specialiştii din aceste instituţii. Fulbright încurajează tinerii să nu se rezume la o singură disciplină, ci să aplice în toate domeniile.

Burse Fulbright pentru încă 10 ani

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a semnat în această săptămână la Departamentul de Stat de la Washington, continuarea Acordului între Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul României privind schimburile educaţionale şi academice administrat de Comisia Fulbright Româno-Americană. Durata acordului este de 10 ani, de la data intrării sale în vigoare, cu posibilitatea prelungirii, automate, pentru încă 10 ani. În România, Comisia Fulbright Româno-Americană oferă cetăţenilor români burse de studiu şi de cercetare în universităţi de prestigiu din SUA, iar cetăţenilor americani, burse de studiu şi de cercetare în universităţi româneşti de renume. Pentru cetăţenii români bursele se adresează studenţilor, la orice tip de program de studiu şi la specializări diverse, profesorilor, dar şi managerilor din mediul public şi privat. Până acum, inclusiv anul universitar 2013-2014, potrivit datelor, totalul beneficiarilor burselor Fulbright se ridică la 3.062, dintre care 2.020 de români şi alţi 1.042 de americani. Anual, iau parte la program aproximativ 10 profesori români şi tot atâţia americani, care predau şi/sau participă la proiecte de cercetare. Tot aproximativ 10 studenţi americani şi români iau parte la programele Fulbright Student, vizând studii masterale, cercetare în diverse domenii sau predarea limbii engleze.