Proiect transfrontalier româno-bulgar lansat la Craiova

0
313

Centrul de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei a găzduit ieri, 24 octombrie, conferinţa de lansare a proiectului „Reţeaua de Turism integrat transfrontalier”. Proiectul face parte din Programul de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013 şi este derulat de Fundaţia „Acţiunea Ecologică Română”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei, Primăria Bucovăţ, Primăria Bechet (ambele din judeţul Dolj) şi Primăria Hayredin din Bulgaria.

În cadrul conferinţei au fost prezentate informaţii referitoare la implementarea şi importanţa proiectului pentru dezvoltarea ecoturismului transfrontalier şi a promovării patrimoniului cultural-religios din cele două regiuni vizate de proiect, respectiv judeţele Dolj şi Mehedinţi din România, Vidin şi Vratsa din Bulgaria. Invitat la evenimentul de lansare, Inaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a făcut câteva precizări legate de scopul şi utilitatea proiectului. „Este un proiect care doreşte să promoveze aceaste zone turistice atractive reprezentate de Oltenia de sud şi Bulgaria de nord. Tradiţiiloe locuitorilor de aici sunt foarte apropiate şi ne bazăm, de asemenea, pe vechea noastră prietenie care s-a conjugat de-a lungul veacurilor cu credinţa creştin-ortodoxă şi cultura balcanică. Concret, în cadrul  proiectului ne-am propus să prezentăm bisericile şi în general monumentele istorice reprezentative din punct de vedere cultural-religios prin editarea unor albume şi prin alte produse culturale informative, care să scoată în relief tot ceea ce avem noi mai valoros în această zonă”, a spus Mitropolitul Olteniei.

La rândul său, preşedintele Fundaţiei „Acţiunea Ecologică Română”, prof. Teclu Codreşi, a subliniat caracterul complex al turismului pe care îl promovează acest proiect. „Ne propunem să realizăm nu numai un turism îngust, de agrement, ci un turism cu un caracter mai complex, cu caracter ecologic, ecumenic, economic şi cultural-istoric şi sperăm ca în cele 18 luni de derulare a proiectului să atingem toate aceste domenii”.

Printre activităţile planificate a se desfăşura în perioada următoare am reţinut: campania pentru promovarea turismului integrat transfrontalier, editarea unui album intitulat „Monumente istorice din judeţele Dolj şi Mehedinţi, pliante, postere, broşuri şi evantaie fotografice din judeţele Dolj şi Mehedinţi – România, şi regiunile Vidin şi Vratsa, bulgaria”, expoziţii de artă fotografică organizate la Craiova şi Vidin pentru promovarea patrimoniului cultural şi de artă eclezială, amenajarea unui parc ecologic la Bucovăţ şi înfiinţarea a două puncte de informare turistică transfrontalieră la Bucovăţ şi Heyredin, în Bulgaria.