Ofiţer al PMS Craiova arestat pentru o şpagă de 750 de euro

0
384
Andi Valentin Alexe

Un ofiţer al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova a fost prins în flagrant, miercuri seara, în timp ce primea şpagă 750 de euro de la o femeie pentru a interveni în favoarea fratelui acesteia la comisia de schimbare a regimului de detenţie şi pentru a-i introduce acestuia un telefon mobil. Operaţiunea a fost realizată de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie  Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT- Serviciul Teritorial Craiova şi cu sprijinul SRI Dolj, iar cercetările continuă, întrucât există suspiciuni că ofiţerul ar fi coordonat o adevărată reţea care se ocupa cu introducerea telefoanelor în locul de detenţie. Aseară, ofiţerul a fost prezentat Curţii de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă, instanţa emiţându-i mandat pentru o perioadă de 29 de zile.

Poveştile despre telefoanele mobile care ajung la deţinuţi aflaţi în penitenciare nu sunt noi şi au ajuns şi pe masa anchetatorilor, însă este nevoie şi de probe pentru a ajunge la un rezultat. Asta s-a întâmplat şi în ceea ce priveşte Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova. Încă din luna februarie 2013, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în PMS Craiova se introduc în mod frecvent telefoane mobile pentru deţinuţi, cu sprijinul unor cadre ce îşi desfăşoară activitatea în acest penitenciar, dosarul fiind instrumentat iniţial sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.

Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că activitatea infracţională era coordonată de inspectorul principal de penitenciar Andi Valentin Alexe, de 33 de ani, având funcţia de ofiţer coordonator agenţi escortă în cadrul P.M.S. Craiova.

Ca urmare a cercetările efectuate în cauză anchetatorii au reuşit să afle că „ofiţerul coordona întreaga activitate, atât a deţinuţilor aflaţi în penitenciar prin intermediul telefoanelor pe care aceştia le primiseră în modul arătat mai sus, cât şi a persoanelor din afara penitenciarului care îl sprijineau în desfăşurarea activităţilor infracţionale, în acest sens apelând la sprijinul a două persoane de încredere ce se ocupau cu colectarea aparatelor telefonice şi a sumelor de bani pretinse”, după cum se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie dat publicităţii ieri.

Pentru că ancheta a scos la iveală indicii că s-ar contura existenţa unui grup infracţional, sprijinit şi coordonat de ofiţerul în cauză, dosarul a fost declinat la DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, ofiţerii anticorupţie craioveni continuând activităţile de cercetare penală în baza ordonanţelor de delegare dispuse în cauză de această unitate de parchet.

Denunţat de sora unui deţinut

Săptămâna trecută, pe 16 octombrie, la sediul SJA Dolj s-a prezentat o femeie care a depus un denunţ, sesizând faptul că inspectorul principal Alexe i-a cerut suma de 600 de euro pentru a interveni la comisia din cadrul PMS Craiova pentru schimbarea regimului de detenţie fratelui său şi încă 150 de euro pentru introducerea unui telefon mobil în celula acestuia.

Având acum şi denunţul femeii, s-au pus la punct toate detaliile tehnice, iar miercuri, 23 octombrie, sub coordonarea procurorului de caz, s-a organizat şi realizat prinderea în flagrant a ofiţerului. Acesta s-a întâlnit într-un local din Craiova cu femeia, aşa cum stabiliseră anterior, aceasta i-a înmânat 750 de euro şi telefonul mobil, însă imediat şi-a făcut apariţia echipa operativă. Alexe n-a schiţat nici un gest de împotrivire, a fost încătuşat şi dus direct la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru cercetări. După audierea sa, procurorul de caz a dispus reţinerea pentru 24 de ore, astfel că Alexa şi-a petrecut noaptea de miercuri spre joi în arestul IPJ Dolj.

Aseară, ofiţerul de penitenciar a fost prezentat magistraţilor Curţii de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă. În sarcina sa au fost reţinute infracţiunile de luare de mită, trafic de influenţă, introducerea de obiecte interzise la deţinere în penitenciar, constituirea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Judecătorii au admis propunerea procurorilor şi au dispus arestarea preventivă a ofiţerului pentru o perioadă de 29 de zile.

Mai mult decât atât, ofiţerii anticorupţie continuă cercetările în cauză pentru stabilirea activităţilor infracţionale desfăşurate de toţi membrii grupului.