Expoziţie cu caracter documentar realizată de artistul fotograf Constantin David Titu cu prilejul Zilelor oraşului: „CRAIOVA – Vechi şi actuale edificii”

0
815

Muzeul de Artă, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi Fotoclubul „Mircea Faria” din Craiova vor organiza mâine, 26 octombrie, ora 17.00, la Galeria de Artă „Vollard” (strada „Traian Demetrescu” nr. 31), vernisajul expoziţiei personale de fotografie cu caracter documentar a artistului Constantin David Titu. Expoziţia reuneşte fotografii sub genericul „CRAIOVA – Vechi şi actuale edificii”, dar şi câteva imagini grupate sub titlul „Instantanee citadine”. «Din fotografiile expuse pe cele 36 de panouri se poate observa că majoritatea edificiilor vechi, purtând patina trecerii timpului, găzduiesc şi astăzi activităţi majore pe tărâm administrativ, social şi cultural, alături de noile construcţii care, împreună, fac din Craiova un oraş modern şi cu o deosebită tradiţie», spune artistul fotograf Constantin David Titu.

„Genul meu preferat este peisajul, chiar şi cel citadin”

Constantin David Titu (n. 1926) s-a remarcat ca artist fotograf odată cu atragerea sa la Fotoclubul condus de maestrul Nicu Dan-Gelep, apoi, în 1989, fiind confirmat ca membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. În prezent activează în cadrul Fotoclubului „Mircea Faria” din Craiova. «Pasiunea pentru fotografie m-a determinat să privesc mai atent fenomenele naturii şi tot ceea ce mă înconjoară. De aceea şi genul meu preferat este peisajul, chiar şi cel citadin», mărturiseşte artistul.

În cursul anilor de activitate în domeniul fotografiei artistice, Constantin David a participat la numeroase Saloane Naţionale de Artă Fotografică din Craiova, Braşov, Piteşti, Slatina, Petroşani, Deva, Tg. Jiu, Cluj-Napoca şi în multe alte localităţi din ţară, obţinând premii şi diplome. De asemenea, s-a implicat în organizarea unor expoziţii de fotografie cu caracter festiv. Aşa a fost cea din anul 1999 de la Casa Băniei din Craiova, deschisă cu prilejul Festivalului de Spiritualitate Creştin-Ortodoxă, sub genericul „Satul românesc tradiţional”, şi reunind 40 de fotografii ce surprindeau momente din viaţa ţăranului român. În 2003, a participat la o expoziţie de grup la Bruxelles (Belgia) cu două lucrări – „Tablou de toamnă” şi „Castel”.

Ideea expoziţiei i-a venit de la două cărţi poştale, vechi de peste un secol

Prima expoziţie personală de fotografie a artistului a fost găzduită anul trecut, de aceeaşi Galerie de Artă „Vollard” a Casei de Cultură „Traian Demetrescu”. Constantin David a prezentat atunci o serie de fotografii grupate pe teme precum „Profiluri spaţiale”, „Stiluri arhitectonice”, „Anotimpuri”, „Natură statică”. Această a doua „personală” reuneşte imagini cu caracter documentar, din urmă cu o sută de ani, dar şi fotografii ce redau edificii din zilele noastre.

«Ideea de a organiza o astfel de expoziţie a pornit de la două cărţi poştale – ilustrate, vechi de peste un secol, găsite din întâmplare. De aici am început o minuţioasă documentare cu privire la vechea vatră a Craiovei, cât şi asupra unor transformări edilitare ce au avut loc în decursul mai multor decenii, consultând, în acest sens, unele lucrări cultural-turistice, pliante şi albume editate pe plan local, iar de la fototeca Institutului Judeţean de Proiectări Dolj sunt preluate acele imagini de epocă. Prin aşezarea pe acelaşi panou a unor imagini ce înfăţişează vechi edificii şi construcţii moderne cred că am ales o cale cât se poate de sugestivă în susţinerea genericului propus: „CRAIOVA – Vechi şi actuale edificii”», menţionează autorul.

***

În viitor, Constantin David îşi doreşte organizarea unei expoziţii de grup a membrilor Fotoclubului „Mircea Faria” «care să reunească, prin imagini, cât mai multe valori ale Craiovei: personalităţi (portrete ale oamenilor de seamă), monumente istorice, şcoli cu renume, instituţii de artă şi cultură din trecut şi prezent».

 

Constantin David Titu: «Expoziţia „CRAIOVA – Vechi şi actuale edificii” este structurată pe câteva teme majore. În acest sens, un loc important îl ocupă Craiova medievală menţionată pentru prima oară într-un document din 1447 ca sat, apoi ca târg permanent – situat în perimetrul „Văii Elca” (Piaţa Veche), iar din 1582 apare ca oraş. Spre sfârşitul secolului al XV-lea, Barbu Craiovescu ridică, în această zonă, Casa Băniei, care a rămas cea mai veche construcţie civilă din Craiova. Din vatra Băniei făcea parte, odinioară, şi Biserica „Sf. Dumitru” – unde azi se află Catedrala mitropolitană a Olteniei. Piaţa Veche (Elca), „zona istorică” a Craiovei, locul de altădată al târgului permanent, Hanul Hurezului (1700) – din care azi se mai păstrează doar un zid pe strada cu acelaşi nume, şi Hanul Puţureanu (1885) – în renovare, sunt parte din vechea vatră a Craiovei. În secolul al XVIII-lea şi mai cu seamă în secolele al XIX-lea şi al XX-lea apar instituţii de cultură şi de folosinţă obştească, se înalţă palate publice şi particulare, ies la iveală puternice unităţi economice, construcţii impunătoare şi de reală valoare arhitectonică. Printre acestea se numără aşezămintele Obedeanu, Casa Glogoveanu (1783), apoi sediile de azi ale Bibliotecii Judeţene, Teatrului Naţional, Palatului Justiţiei, Universităţii, Primăriei municipiului, Muzeului de Artă, impunătoarele clădiri Pallace ori Casa Albă».