A început canalizarea cartierelor Bariera Vâlcii şi Romaneşti

0
321

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a dat ieri ordinul de începere a lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă în  cartierul Bariera Vâlcii, anunţând totodată că, peste câteva zile, va fi deschis şi şantierul din Romanescu. Potrivit contractului, constructorii ar trebui să finalizeze toate lucrările în doi ani, însă autorităţile locale le-au pus în vedere să încerce să termine mai repede, pentru a putea asfalta apoi şi străzile.

Canalizarea celor două cartiere este primul contract de care beneficiază municipiul Craiova în cadrul Masterplanului de Apă, implementat la nivelul judeţului Dolj. Valoarea totală a proiectului este de peste 633 milioane de lei, iar pentru reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în Craiova au fost atribuite 92,2 milioane de lei. Conform schemei de finanţare, 77,31% din această sumă provine din banii europeni, iar restul de 22,69% reprezintă o co-finanţare naţională, adică bani veniţi de la bugetul de stat – 11,82%, de la bugetul local – 1,82% şi printr-un credit contractat de Compania de Apă Oltenia – 9,05%.  „Astăzi s-a dat dispoziţia de începere a lucrărilor pentru zona 2, în cartierul Bariera Vâlcii. Săptămâna viitoare vom deschide punctele de lucru şi pentru Romanescu”,  a anunţat Olguţa Vasilescu.

Primăria Craiova a cerut un termen mai scurt pentru lucrări

Lucrarea ar trebui să se încheie în doi ani, însă primarul Craiovei le-a cerut constructorilor să grăbească execuţia astfel încât să câştige timp şi pentru asfaltarea străzilor.

Mai mult decât atât, edilul şi-a exprimat dorinţa ca, la finalul mandatului său, să nu mai existe nici un cartier necanalizat: „Sper ca, în doi ani, să se finalizeze lucrările de reabilitare a reţelelor, acolo unde există, dacă nu să se introducă şi în aceste cartiere canalizarea. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 24 de luni, începând de astăzi, dar eu sper din toată inima să se termine mai repede. Îmi doresc ca, până la finalul mandatului meu, să nu mai existe nici un cartier în Craiova care să nu aibă alimentare cu apă, canalizare, lucruri care ţin de civilizaţie şi de decenţă”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Cel puţin o stradă canalizată până vine iarna

Lucrările sunt executate de asocierea de firme TMUCB SA şi Mitliv Exim SRL Craiova, care au câştigat licitaţia în vara acestui an.  Prezent ieri pe şantierul din Bariera Vâlcii, reprezentantul  societăţii TMUCB SA, Adrian Dumitru, a precizat că se va începe munca cât de repede posibil. ”Începând de astăzi ne mobilizăm să obţinem toate avizele, să parcurgem etapele contractuale, avizul consultanţei şi, cu sprijinul autorităţilor locale, să demarăm cât mai repede posibil lucrarea pe primele străzi. Săptămâna viitoare vom prelua amplasamentul şi în Romanescu”. Până la venirea anotimpului rece, constructorii şi-au propus să finalizeze cel puţin o stradă din cele 115 străzi şi alei, inclusiv cele din zona Depoului, care au fost prinse în cadrul acestui contract de lucrări. ”Până vine iarna, vom face cel puţin o stradă mare”, a declarat acesta.

Reţea de canalizare pe 43 kilometri

Pentru execuţia acestor lucrări, Bariera Vâlcii a fost împărţită în patru zone,  pornindu-se din zona 2, care este şi centrul cartierului. Potrivit autorităţilor, aceasta este partea construită, situată între canalul de apărare împotriva inundaţiilor, calea ferată şi bulevardul Bariera Vâlcii. În cadrul acestor lucrări se va extinde reţelele de canalizare menajeră pe o distanţă de 43,5 kilometri. Totodată, vor fi înlocuite reţelele de canalizare menajeră pe o lungime totală de 934 de metri, vor fi amenajate 5 staţii de pompare a apei uzate, cu tot cu conductele de refulare a apelor colectate, pe o lungime de 1,4 kilometri. Autorităţile au precizat că vor fi realizate 4.352 de racorduri noi pentru abonaţi şi vor fi reabilitate 69 de racorduri vechi.

În cartierul Romanescu, se va extinde reţeaua de canalizare a apelor menajere pe o lungime de 24,7 kilometri şi se va reabilitat aproape 1 kilometru de conducte vechi.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU