Casa Regală a României organizează, începând cu 21 octombrie şi până pe 10 noiembrie, o serie de evenimente festive, prilejuite de împlinirea vârstei de 90 de ani de către Regele Mihai, urmând ca Majestatea Sa să ofere, cu această ocazie, şi un dineu, la care vor participa peste 120 de membri ai unor familii regale din Europa şi Asia. Ieri, regele a oferit un prânz oficial, la BNR, unor personalităţi româneşti, iar seara a participat, împreună cu mai mulţi membri ai Familiei Regale, la Gala anuală a Fundaţiei Principesa Margareta, la Ateneul Român, unde a fost organizat un concert al Orchestrei Filarmonice George Enescu.
Seara se va încheia cu un dineu în onoarea capetelor încoronate
Astăzi, Regele Mihai va participa la şedinţa solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului şi va oferi forului legislativ drept cadou un bust al Regelui Carol I. Tot în cursul zilei de astăzi, Majestatea Sa va participa la un spectacol de gală la Opera Naţională, unde vor fi prezenţi şi aproximativ 120 de membri ai Familiilor Regale din Europa şi Asia. Gala va putea fi urmărită gratuit de bucureşteni, în parcul din faţa Operei Naţionale, unde Primăria Municipiului Bucureşti va instala ecrane şi sistem de amplificare, pentru ca spectacolul de pe scenă să poată fi urmărit în aer liber de 5.000 de persoane. Potrivit programului, Majestatea Sa va apărea pe treptele Operei, după încheierea spectacolului de gală, pentru a saluta bucureştenii. Tot astăzi, familia regală va oferi un dineu, la Palatul CEC, unde vor fi prezenţi reprezentanţii Caselor Regale din Europa şi Asia şi o serie de invitaţi din străinătate. Mâine, cu participarea aceloraşi invitaţi, Regele va oferi un „brunch” la Palatul Elisabeta, urmat de spectacolul „Royal Fashion”, la Sala Rapsodia din Bucureşti, organizat de compania de teatru Passe Partout Dan Puric. Joi, Regele va decora o serie de personalităţi, la Palatul Elisabeta.
„O oportunitate pentru România”
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că momentul în care Regele Mihai se va adresa Parlamentului României, după multe decenii, reprezintă o „şansă şi o oportunitate pentru România şi pentru imaginea acesteia”. Liderul PNL a adăugat că acest gest n-are nici o legătură cu ideea de a schimba statutul de republică al României, ci doar cu ideea de a cinsti, de a celebra o personalitate importantă a istoriei naţionale şi a istoriei contemporane. „Dacă am avut şansa ca Regele să apuce această vârstă, ar fi fost păcat să ratăm celebrarea ei, cum spuneam, în instituţia politică – Parlamentul, în cel mai înalt chip reprezentativă pentru naţiunea română”, a mai spus Antonescu.