La Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova: Se aniversează 180 de ani de la renaşterea Armatei Naţionale

0
393

Astăzi, de Ziua Armatei Naţionale, în incinta Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova se va organiza o festivitate specială care marchează împlinirea a 180 de ani de la renaşterea armatei şi de la înfiinţarea Strajei Pământeşti. Cu acest prilej, vor fi omagiaţi şi marii creatori ai oştirii româneşti- Vasile Cârlova (1809-1839), Theodor Aman (1831-1891),  Henri Coandă (1886-1972), Marin Sorescu (1936-1996) şi Gogu Constantinescu (1881-1965). Acesta din urmă este chiar absolvent al Colegiului Naţional „Carol I” şi a vizitat şcoala în 1961, fiind primit de directorul liceului de atunci, Ştefan Andrei.

Evenimentul va fi deschis la ora 12, în sala Teatrului Liric „Elena Teodorini” unde vor fi acordate Diplome Jubiliare unor personalităţi ale vieţii publice, militare, culturale, ştiinţifice şi tehnice.  La ora 13, în Cabinetul de Documentare şi Informare al Colegiului Naţional „Carol I” va avea loc deschiderea şi vizitarea expoziţiei de carte.

Documente inedite într-o expoziţie de carte

În expoziţie vor fi prezentate cărţi semnate de cadre militare, de absolvenţi de şcoli militare, de specialişti în ştiinţe şi tehnici militare, de creatori de literatură şi artă cu subiecte militare etc., opere semnate de autori de obârşie oltenească. Cărţile expuse provin în primul rând din bogatul şi preţiosul fond al Bibliotecii Judeţene „Aman”, din biblioteca Muzeului Olteniei şi a Muzeului de Artă, din bibliotecile altor instituţii sau din colecţii personale.

Pentru a oferi vizitatorilor imagini sugestive şi atractive în legătură cu universul tematic extins pe o durată de peste 2000 de ani al lucrărilor prezentate, vor fi expuse pe panouri materiale ilustrative extrase din cărţile şi albumele respective – fotografii, desene, grafică -, reproduceri iconografice mai puţin sau deloc cunoscute. De asemenea, vor fi expuse panouri cu omagiaţii Vasile Cârlova, George Constantinescu,  Henri Coandă, Marin Sorescu, un panou cu Săptămâna Olteniei – 24-30 otombrie 1943, organizată la Craiova de Fundaţia Culturală Regală „Regele Mihai I” – Regionala Olteniei, un panou cu grafică de pictorul Mircea Olarian, absolvent al Şcolii de Ofiţeri din Botoşani, ilustratorul cărţii monumentale Săptămâna Olteniei 1943, un panou cu Aeroportul Internaţional Craiova, altul consacrat piloţilor şi aviatorilor craioveni.

Evenimentul este înscris în calendarul activităţilor dedicate Zilelor Craiovei şi este organizat de Consiliul Judeţean Dolj, Primăria Craiova, Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă Craiova, Colegiul Naţional „Carol I”, Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic, Asociaţia Tipografilor, Editorilor şi Furnizorilor din Oltenia, Asociaţia Română pentru Istoria şi Propaganda Aeronauticii Craiova.