Conducerea Senatului a luat act, ieri, de scrisoarea înaintată de primul-ministru Emil Boc preşedintelui acestui for legislativ, Mircea Geoană, prin care informează că depăşirea termenului de transmitere la Parlament a proiectului legii bugetului de stat pe anul 2012 şi al celui privind bugetul asigurărilor sociale a fost determinată de faptul că discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) privind indicatorii macroeconomici nu au fost finalizate până la data de 15 octombrie.
Potrivit scrisorii premierului, cele două proiecte au parcurs, până la data de 15 octombrie, toate etapele calendarului bugetar, însă nu au fost depuse la Parlament deoarece, pe data de 20 octombrie, a avut loc, la Bruxelles, reuniunea Comisiei Europene cu reprezentanţii statelor membre ale UE „în vederea discutării prognozei de toamnă a indicatorilor macroeconomici”. Această prognoză urmează să fie publicată pe site-ul Uniunii Europene la finele lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie, a precizat sursa citată.
”Potrivit prevederilor legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cadrul macroeconomic pe baza căruia se stabilesc principalii indicatori bugetari, respectiv veniturile, cheltuielile şi deficitul bugetului general consolidat, trebuie să fie în concordanţă cu prognozele Comisiei Europene. Prin acordurile semnate de către România cu CE şi cu FMI s-a convenit că toţi indicatorii macroeconomici vor fi discutaţi şi conveniţi cu reprezentanţii acestor organisme. Astfel, cele două proiecte vor fi transmise Parlamentului după definitivarea indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015, cât şi după discutarea, atât a indicatorilor macroeconomici, cât şi a proiectelor de buget, cu experţii FMI şi CE, care vor începe, la 25 octombrie, a treia misiune de evaluare a Aranjamentului Stand-by de tip preventiv dintre România şi FMI”, se arată în scrisoarea înaintată Parlamentului.