Medicii resping introducerea coplăţii

0
315

Chiar dacă autorităţile sanitare au anunţat reducerea coplăţii la jumătate faţă de tarifele avansate iniţial, medicii de familie dezaprobă, în continuare, introducerea unor noi taxe în sistemul de Sănătate. 

Medicii consideră că introducerea coplăţii îi dezavantajează, în primul rând, pe pacienţi, nevoiţi să scoată bani în plus din buzunar. Însă, nici furnizorii de servicii medicale, per ansamblu, nu ar avea prea mult de câştigat, sumele previzionate pentru a fi colectate fiind prea mici pentru a contribui la susţinerea sistemului sanitar. În aceste condiţii, noua taxă pare o ecuaţie fără câştigător.

„Coplata nu aduce niciun beneficiu nici pentru bolnavi, nici pentru medici. Oamenii vor fi nevoiţi să scoată bani în plus din buzunar, iar sistemul de sănătate nu va avea de câştigat nimic de pe urma acestui fapt. Nu foloseşte nimănui şi nu cred că va reduce numărul celor care accesează foarte des şi nemotivat serviciile medicale. Pensiile şi salariile sunt şi aşa mici, iar coplata poate fi o sumă care va împovăra şi mai mult oamenii”, a precizat dr. Mirela Profir, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Dolj.

Coplata ar putea aduce costuri suplimentare pentru Sănătate

Mai mult decât atât, medicii se tem că din ce în ce mai puţini pacienţi îşi vor permite să treacă pragul cabinetelor pentru un consult de rutină. Rezultatul ar fi unul dezastruos, specialiştii anticipând o creştere a numărului de bolnavi şi, odată cu această tendinţă, şi a costurilor. În plus, unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe, care vor oferi în continuare gratuit servicii medicale, s-ar putea aglomera încă şi mai mult.

Mirela Profir

„În condiţiile în care cei cu venituri mici, nu o să mai vină pentru prevenţie, cu siguranţă o să crească numărul celor bolnavi şi, atunci, costurile vor fi mai mari. Pe de altă parte, este foarte posibil ca pacienţii să apeleze tot mai mult la serviciile de urgenţă, pentru că acestea vor rămâne gratuite”, a mai spus dr. Mirela Profir.

Consultaţii contra-cost

Se estimează că suma minimă de plată pentru o consultaţie la medicul de familie va fi de 2 lei, iar cea maximă nu va depăşi 3 lei. Coplată va fi percepută pentru consultaţiile acordate de medicii de familie atât în cabinetul medical, cât şi la domiciliul asiguratului, inclusiv persoanelor asigurate facultativ, cu excepţia consultaţiilor pentru situaţii de urgenţă medico-chirurgicală şi a consultaţiilor pentru care se eliberează certificat constatator de deces. Nu se percepe coplată pentru primul serviciul medical pe trimestru în cazul bolnavilor cu afecţiuni cronice şi nici pentru efectuarea controlului medical anual de prevenire a bolilor cu consecinţe majore în morbiditate şi mortalitate

Pentru eliberarea unui bilet de trimitere taxa prevăzută este de 2 lei, 5 lei va costa cura de tratament de acupunctură, iar 10 lei va fi suma percepută pentru cura de tratament de recuperare şi reabilitare a sănătăţii.

Şi pentru analizele medicale, în situaţia în care sunt efectuate 1 până la 5 analize de laborator în baza unui bilet de trimitere, nivelul coplăţii este 2 lei, dacă sunt efectuate 6 până la 10 analize de laborator în baza unui bilet de trimitere, nivelul coplăţii este 5 lei. În situaţia în care sunt peste 10 analize de laborator în baza unui bilet de trimitere, nivelul coplăţii este 10 lei. De asemenea, nivelul coplăţii pentru un RMN nativ va fi de 50 de lei, pentru RMN cu substanţă de contrast 75 de lei, CT nativ 30 de lei, cu substanţă de contrast 50 de lei, pentru angiografie 25 de lei, iar pentru o scintigrafie se vor plăti 30 de lei.

Noile tarife nu-i mulţumesc pe doctori

Medicii rămân, în continuare, nemulţumiţi, chiar dacă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că tarifele s-au micşorat considerabil. Preţurile au fost practic înjumătăţite, în unele cazuri chiar micşorate cu două treimi. În plus, nu toţi pacienţii vor plăti aceste contribuţii. Există categorii de persoane scutite de la coplată. Printre acestea se numără pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei pe lună, dar şi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă. Scutiţi vor fi şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse şi femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii. De asemenea, coplata nu se aplică serviciilor medicale de urgenţă.