În Dolj, după 9 decembrie, am putea avea 18 parlamentari în loc de 15

0
364

La alegerile din 9 decembrie a.c., numărul de deputaţi şi senatori ar putea creşte de la 469 la peste 500.  Estimarea a apărut în simulările realizate de partide care au luat drept reper rezultatele de la alegerile locale. „Calcule estimative şi simulările efectuate de echipa mea de cadre didactice atestă faptul că este posibil ca numărul parlamentarilor în noua legislatură să ajungă la peste 550″, susţine Alexandru Radu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Şi o simulare a Agenţiei de Rating Politic, arată că vom avea, faţă de actualul Legislativ, un plus de 77 de mandate. De ce? Pentru că legea în vigoare, votată în 2008, amestecă principiile uninominalului cu cele ale proporţionalităţii. 

Când a venit la putere, USL nu a putut schimba legea alegerilor parlamentare pentru că nu ar fi fost constituţional să facă acest lucru cu şase luni înainte. Potrivit  actului normativ în vigoare, în prima fază,vor intra direct în Parlament candidaţii care obţin peste 50% din voturi, în colegiile lor. În acelaşi timp,  fiecare partid are dreptul la un număr de locuri direct proporţional cu voturile obţinute. Acestea vor fi atribuite în faza a doua printr-un sistem destul de complicat de redistribuire. Dacă un partid ia peste 50% în toate colegiile dintr-un judeţ, sau în mai multe colegii decât îi revin proporţional, legea prevede atribuirea unor locuri suplimentare şi unor candidaţi ai altor partide, prin redistribuire. Dacă în 2008 a existat un singur astfel de caz, un mandat inventat pentru UDMR, în prezent situaţia politică s-a schimbat radical, pentru că se presupune că USL ar obţine 57% din voturi  la alegerile parlamentare, ceea ce înseamnă că va câştiga un număr mare de mandate cu peste 50%, iar asta ar avea ca efect „inventarea” unor mandate pentru PDL sau PPDD.

USL are şanse să câştige cu peste 50% toate cele zece colegii de deputaţi

Pentru că în Dolj USL este cea mai solidă construcţie politică, este posibil sa mai avem trei parlamentari în plus. De exemplu, la alegerile locale, USL a obţinut 62% din voturi, UNPR – 15%, PDL – 11, iar PPDD – 5%. Acum, când USL a înglobat UNPR are şanse  să obţină, în sistem proporţional, şapte din cele zece locuri de deputaţi. Potrivit aceluiaşi sistem, PDL ar avea dreptul la două, iar PPDD la unul. Simulările arată că USL are şanse să câştige cu peste 50% toate cele zece colegii pentru Camera Deputaţilor, pentru că nu există nici o zonă a judeţului care să nu fie dominată de USL. În acest caz, cele trei mandate suplimentare vor fi la Camera Deputaţilor. Pe acelaşi model, calculele electorale ar putea impune alocarea de unu sau două mandate suplimentare faţă de cele cinci existente în prezent. În funcţie de rezultatul obţinut, USL ar putea avea dreptul la trei mandate sau patru, dar va câştiga cinci cu peste 50%.

PDL s-a opus schimbării unei legi greşite

Dacă PDL ar fi acceptat să schimbe legea electorală nu am fi în această situaţie la această oră. Premierul Victor Ponta a declarat cu mai multe ocazi că legea în baza căreia se vor desfăşura alegerile parlamentare “este o variantă greşită”, iar una dintre consecinţe va fi aceea că, în urma scrutinului, numărul de senatori şi deputaţi va fi mai mare decât în actuala legislatură: “Decizia Curţii Constituţionale este foarte clară. Nu putem să modificăm legislaţia cu şase luni înainte de alegeri. Deci e foarte clar că alegerile parlamentare din 9 decembrie se desfaşoară pe legislaţia în vigoare, care este greşită. Nu doar pentru că se va întâmpla ce s-a întâmplat în 2008: cel care câştigă colegiul stă acasă, iar cel care pierde vine în Parlament. A doua hibă a acestei legi este aceea că vom avea mai mulţi parlamentari decât avem acum. Deci pe un colegiu va fi un parlamentar USL ales cu peste 50% şi un parlamentar de la PDL sau PD-DD, ceea ce este o greşeală. Nu o să înţeleg niciodată de ce PDL s-a opus ideii de a schimba această lege greşită”.