“IntenCity” – în siguranţă la Craiova

0
352

În perioada 26-28 august a.c., pe stadionul de fotbal – Complexul Sportiv Craiova din municipiul Craiova,  se va desfășura festivalul de muzică INTENCITY. Structurile Ministerului Afacerilor Interne vor fi prezente cu efective sporite pentru a asigura și pentru a menține un climat de siguranță, de ordine și liniște publică.

Pe toata durata festivalului, zilnic, peste 200 de jandarmi, din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzești” Craiova, se vor asigura ca cele trei zile și trei nopți ale festivalului se vor desfășura în siguranță. Vor fi constituite echipe mobile de intervenție, 24 de ore din 24, pregătite să intervină în orice situație. Le recomandăm tuturor celor care vor participa la festival să nu vină însoțiți de bagaje voluminoase, iar în cazul producerii unor situații de urgență, să respecte indicațiile organizatorilor și ale forțelor de ordine. Zilnic, peste 330 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigații criminale, investigarea criminalităţii economice,criminaliști, combatere a criminalităţii organizate, prevenire, acțiuni speciale și arme, substanțe periculoase vor asigura o prezență vizibilă atât în cadrul festivalului, cât și în proximitatea acestuia, pentru prevenirea oricăror incidente antisociale. Patrule chino-tehnice specializate pe linia depistării substanțelor interzise, vor sprijini misiunile organizate de polițiști pe această linie. Polițiștii Serviciului Rutier Dolj, în colaborare cu cei ai Serviciilor Rutiere din județele limitrofe și ai Direcției Rutiere vor acționa permanent pentru fluidizarea traficului rutier, dar și în scopul depistării și tragerii la răspundere penală a celor care conduc sub influența substanțelor psihoactive, dar și a băuturilor alcoolice. În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dolj, va desfășura activități specifice pe linia prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri. Totodată, pe toată durata festivalului, va fi disponibilă consilierea de specialitate pentru participanții la festival, care pot accesa, site-ul Agenției Naționale Antidrog, www.infodrog.ro, unde vor găsi informații și cu privire la metodele de prim-ajutor în anumite situații de criză cauzate de consumul de droguri, efectele juridice și activitățile tip suport și bune practici. Împreună cu forțe de ordine din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității şi Biroului Siguranţă Şcolară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, vor fi efectuate exerciții pe întreg perimetrul festivalului, dar și demonstrații cu ochelarii care simulează consumul de alcool sau droguri. Totodată, pe toată durata festivalului, va fi disponibilă consilierea de specialitate pentru participanți, care pot accesa, cu ajutorul codului QR pus la dispoziție de specialiștii și voluntarii antidrog, site-ul Agenției Naționale Antidrog, www.infodrog.ro, unde vor găsi informații și cu privire la metodele de prim-ajutor în anumite situații de criză cauzate de consumul de droguri, efectele juridice și activitățile tip suport și bune practici.

Poliţia de Frontieră şi ISU Dolj, prezente la datorie

Poliția de Frontieră este pregătită să asigure un control eficient și operativ atât pe sensul de intrare în țară, cât și pe cel de ieșire din România, în Punctul Comun de Trecere a Frontierei Calafat-Vidin, cât și pe comunicațiile din zona de competență, ca urmare a traficului intens din punctul de frontieră. Peste 60 de pompieri militari, 20 de paramedici voluntari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltenia” al județului Dolj și trei medici,  doi asistenți medicali din cadrul UPU SMURD vor asigura zilnic necesitățile operative în perimetrul festivalului. De asemenea, vor fi dislocate în fiecare zi o autospecială de lucru cu apă și spumă, patru ambulanțe SMURD, o autospecială de intervenție la accidente colective și calamități și o tabără mobilă. Totodată,  patru ambulanțe și o autospecială de stins incendii ale unui serviciu privat vor interveni în funcție de situația operativă. În proximitatea festivalului, vor fi operaționalizate patru puncte de prim ajutor medical, iar întreaga activitate va fi coordonată prin intermediul unui punct de comandă mobil. Pentru acest eveniment, din rațiuni de securitate, vor fi adoptate măsuri specifice de control pirotehnic și antiterorist al autovehiculelor și persoanelor, cu scopul de a preveni introducerea în arenă atât a materialelor pirotehnice, cât și a altor obiecte interzise de cadrul normativ în vigoare.

Recomandări ale autorităţilor de ordine publică

În cele trei zile de festival, reprezentanții structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vă propun un parteneriat pentru securitate, invitându-vă să vă informați la punctele organizate în acest scop și să vă adresați colegilor noștri de fiecare dată când ceva vi se pare suspect sau sunteți martorii producerii unor fapte de natură antisocială, care sunt prezentate într-un comunicat de presă: “veniți din timp la eveniment, începând cu ora deschiderii porţilor de acces, respectiv ora 16.00, pentru a evita aglomeraţia în jurul punctelor de intrare în arenă; aveţi grijă de bunurile pe care le aveţi asupra dumneavoastră când vă aflaţi în mulţime; fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele cunoscute întâmplător; nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant; nu acceptaţi băutură, ţigări sau alimente de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii ori pe care le-aţi întâlnit de puţin timp; nu răspundeţi la provocări cu violenţă şi încercaţi să evitaţi conflictele; nu consumaţi alcool în exces ori substanţe interzise şi nu vă lăsaţi angrenaţi în dispute verbale care pot degenera”.